Šport

ŠAHISTI ZAKLJUČILI LIGO Z EKIPNO ZMAGO

Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja je 8. maja 2019  v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije pripravilo četrti krog šahovske lige ZPS-Gradex, mednarodni turnir in 24. memorial Jožeta Radeja. Šahisti so v avli  Kulturnega centra v Semiču tekmovali v posamični in ekipni konkurenci. Nastopilo je 17 šahistk in šahistov iz šestih pokrajinskih društev Zveze, po dveletnem premoru pa tudi tri ekipe šahistov iz Bosne in Hercegovine (Zenica, Banjaluka Brčko) ter ekipa Titel iz Srbije.

 Tekmovalci so po švicarskem sistemu, sodnikovih navodilih in pravilih FM-FIDE, odigrali sedem hitropoteznih krogov. V dopoldanskem času so odigrali zaključni četrti krog lige, ki ga šahisti že vrsto let posvečajo tudi prvemu predsedniku dolenjskega društva in odličnemu šahistu Jožetu Radeju, v popoldanskem pa še mednarodni turnir. Za razmišljanje in poteze v posamičnih partijah so imeli na voljo deset, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst minut.

Ekipno prvo mesto je osvojila ekipa DP Celje (14), drugo DP Ljubljana (13,5), tretje DP Maribor (11), četrto DP Koper (8,5), peto DP Novo mesto (8), šesto pa DP Kranj (6). Zadnja ekipa ni nastopila v polni postavi. Posamično  prvo mesto in prehodni pokal je prejel Adam Dmitrovič  LJ (6), plaketo za drugo mesto je osvojil Igor Jeranko CE (6), za tretje pa Ivica Vukadin  KR (6).

 Rezultati ligaškega tekmovanja v sezoni 2018 – 2019. Šahisti so prvi krog odigrali v Kopru kjer je zmagala domača ekipa (13), v drugem krogu v Celju je slavila DP Ljubljana (15), v tretjem v Naklem je bila ponovno najboljša DP Ljubljana (15), v četrtem v Semiču pa je zmagala DP Celje (14). V sezoni 2019-2019 je ponovno zmagala DP Ljubljana (56), na drugo mesto se je zavihtela DP Celje (52,5), na tretje DP Podravja (45,5), na četrto DP Istre in Krasa (41), na peto DP Novo mesto (36), na šesto pa DP Kranj (10).

Vir: Zveza paraplegikov Slovenije