JUBILEJNI 50. MEMORIAL BOJANA HROVATINA

V soboto 7.septembra 2019 je bil na Atletskem stadionu, Športni park Ljubljana jubilejni 50. memorial Bojana Hrovatina in odprto 29. državno prvenstvo v atletiki. Poleg Slovenije so na tekmovanju sodelovale še Hrvaška, Federacija Bosna in Hercegovina, Črna gora, Srbija in Republika Severna Makedonija. Otvoritev tekmovanja so opravili predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, Podžupan Mestne občine Ljubljana gospod Dejan Crnek in Gregor Gračner, podpredsednik Zveze za šport invalidov – Paraolimpijski komite. Svoje vtise od prvega memoriala je o svoji bogati športni karieri spregovoril tudi Jože Okoren.

Na tekmovanju so sodelovali tudi udeleženci prvega memoriala, ki jim je Zveza paraplegikov Slovenije na zaključni prireditvi izročila spominske plakete. Zbralo se je 83 tekmovalcev, ki so se tradicionalno pomerili v troboju metov, troboju voženj, v vožnji na 800m in vožnji na 100 metrov. Tudi letošnjo leto so bili tekmovalci iz našega društva zelo uspešni. Tekmovanja se je udeležilo 18 naših atletov, ki so osvojili zdaleč največ medalj (12). Poleg tega sta k drugemu mestu Slovenije  izdatno pomagala dva naša tekmovalca (Plank Henrik in Stakne Nejc).

Prejemniki medalj:

Zlata medalja: Novak Vesna (troboj meti), Plank Henrik (troboj meti), Hudej Janez (troboj meti, troboj vožnje formula in 800m), Stakne Nejc (troboj meti) in Matič Miroslav (troboj meti).

Srebrna medalja: Marion Damjana (troboj meti), Povše Aleš (troboj vožnje in 100m memorialna).

Bronasta medalja: Škrablin Aljoša (troboj vožnje formula) in Vurušić Stjepan (troboj meti).

Ostale razvrstitve:

4.mesto: Povše Aleš (troboj meti in 800m), Ratuznik Aleš (troboj meti) in Plavčak Luka (troboj meti)
  7.mesto: Musić Enis (troboj meti),
  8.mesto: Jeranko Igor (troboj meti),
11.mesto: Hren Vinko (troboj meti) in
22.mesto: Plank Henrik (100m memorialna).

Tekmovanje je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije in Zveze za šport invalidov – Paraolimpijski komite, soorganiziralo društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine. Pri izvedbi so pomagali sodniki ŽAK z gospodom Stankom Klemenčičem na čelu.

Naše največje atletsko tekmovanje je poteka med dežnimi oblaki, ki so prenesli dež ob otvoritvi in zaključku tekmovanja. Samo tekmovanje pa je potekalo, kar se vremena tiče v duhu: »Pogumni imajo Srečo«. Tekmovalci so se najprej pomerili v trobojih (met kopja/kija, diska in suvanje krogle). Na šestih tekmovališčih so tekmovalci imeli na voljo 8 metov za posamezno disciplino. Dva poizkusna in šest  v konkurenci, sodniki pa so na tekmovalni list vpisali le najboljši izmerjen rezultat.

Po končanih nastopih v metalnih disciplinah so tekmovalce tekmovali v tekaških disciplinah. Troboj 100, 200 in 400m navadni vozički in Formule, 800m in 100m – memorialni disciplini, ki je posvečena prof. Bojanu Hrovatinu.

Ekipe Republike Severne Makedonije, Črne gore, Srbije, Federacije Bosne in Hercegovine in Slovenije so se pomerile tudi na meddržavnem tekmovanju v četveroboju. Za uvrstitve so šteli najboljši rezultati štirih tekmovalcev iz štirih disciplin: met kopja in diska, suvanje krogle in vožnja na 100 metrov. Pokal za prvo mesto je osvojila ekipa BiH (7.146,09), za drugo mesto Slovenija (6.920,21) za tretje mesto Hrvaška (6.805,49). Četrta je bila Republika Severna Makedonija (5.100,72) peta Srbija (4.379,24) in šesta Črna Gora (0 točk).

Janez Hudej

Komentarji so onemogočeni.