Šport

52. MEMORIAL prof. BOJANA HROVATINA IN 31. DRŽAVNO PRVENSTVO V ATLETIKI

V soboto 11.septembra 2021 je bil na Mestnem stadionu na Ptuju, ki ga upravlja Javni zavod za šport Mestne občine Ptuj, 52. memorial Bojana Hrovatina in odprto državno prvenstvo v atletiki. Sodelovalo je pet držav: Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna Gora.

Na tekmovanju je naše društvo imelo največjo udeležbo.

Otvoritveno slovesnost so opravili predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, Županja MO Ptuj gospa Nuška Gajšek in  Gregor Gračner, podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite. Zbralo se je 57 tekmovalcev, ki so se tradicionalno pomerili v troboju metov, troboju voženj s »formulami« in navadnimi vozički, v vožnji na 800m, memorialni vožnji na 100 metrov in ekipnemu meddržavnemu mnogoboju. Ekipo Slovenije sta iz našega društva zastopala Plank Henrik in Stakne Nejc. Ekipo sestavljajo štirje tekmovalci, ki tekmujejo v troboju metih in memorialni vožnji na 100 m.

Tudi letošnjo leto so bili tekmovalci iz našega društva zelo uspešni. Poleg dobrih uspehov se, kljub bolezni in drugim obveznostim nekaterih tekmovalcev, lahko pohvalimo tudi z najvišjo udeležbo tekmovalcev iz enega društva. Tekmovanja se je udeležilo 11 naših atletov, ki so osvojili zdaleč največ medalj. Skupaj šestnajst, 14 posamično in dve ekipno.  Medalje so bile podeljene za državno prvenstvo, tekmovalci iz drugih držav so prejeli medaljo za absolutno uvrstitev.

Osvojili smo: Sedem zlatih medalj,  štiri srebrne medalje in pet bronasti medalji.  Enkrat šesto, osmo in deveto mesto.

Zlata medalja: Žnidarec Metoda (troboj meti), Plank Henrik (troboj meti, ekipa SLO), Hudej Janez (troboj meti), Stakne Nejc(troboj meti, ekipa SLO) in Aleš Povše (800m)

Srebrna medalja: Marion Damjana (troboj meti), Pernić Sanjin (troboj meti),  Stojaković Nenad (troboj meti), Povše Aleš (troboj vožnje-formule)

Bronasta medalja: Povše Aleš (troboj meti), Pernić Sanjin (troboj meti), Raturnik Aleš (Troboj meti), Pernić Sanjin (troboj vožnje-navadni vozički), Žnidarec Metoda (100m memorialna).

Ostale razvrstitve:

  • 6. mesto: Hren Vinko (troboj meti)
  • 8. mesto: Jeranko Igor (troboj meti)
  • 9. mesto: Stakne Nejc (100m memorialna)

Tekmovanje je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije in Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite , soorganiziralo Društvo paraplegikov Podravja in Medobčinsko društvo Slepih in slabovidnih Ptuj. Pri sami organizaciji je ogromno pripomogla Silva Razlag, trenerka in nekdanja odlična kegljačica. Pri pripravi tekmovališča in izvedbi tekmovanja so pomagali sodniki  Sodniški zbora Atletskega kluba Ptuj pod vodstvom gospoda Stanislava Kranjca, ki so svoje delo res odlično opravili. Tekmovanje je podprla Mestna občina Ptuj in Zavod za šport Ptuj, ki ga je zastopal direktor Sandi Mertelj.

Naše največje atletsko tekmovanje je poteka v čudovitem sončnem in vremenu. Tekmovalci so se najprej pomerili v trobojih (met kopja, kija, diska in suvanje krogle). Na štirih tekmovališčih so tekmovalci imeli na voljo 8 metov za posamezno disciplino. Dva poizkusna in šest  v konkurenci, sodniki pa so na tekmovalni list vpisali le najboljši izmerjen rezultat.

Po končanih nastopih v metalnih disciplinah so bile na sporedu še tekaške discipline. Troboj 100, 200 in 400m navadni vozički in Formule, 800m v spomin novinarja Henrika  Übeleis  in 100m, memorialni disciplini, ki je posvečena prof. Bojanu Hrovatinu. Podelitve priznanj sta se udeležila tudi podžupan MO Ptuj gospod Marjan Kolarič in trenutno najboljši slovenski atlet in eden najboljših metalcev diska na svetu, Kristijan Čeh, ki si je vzel čas tudi za fotografiranje z našimi tekmovalci.

Janez Hudej