MEDGENERACIJSKO DRUŽENJE Z UČENCI OŠ ZREČE

Medgeneracijskega sodelovanja, ki temelji na medgeneracijskem učenju, izmenjavi znanja in izkušenj na specifičnem področju, kot tudi krepitvi solidarne pomoči med generacijami, se na Društvu zelo radi poslužujemo. Z veseljem smo se odzvali na vabilo OŠ Zreče, pri sodelovanju na delavnicah v okviru Dneva za spremembe, ki je temeljil tudi na sprejemanju drugačnosti in seznanjanja z različnimi oblikami invalidnosti.

V petek 14. aprila 2023 so se predstavniki Društva paraplegikov zbrali pred Osnovno šolo Zreče ter si razdelili vloge. Prva skupina članov je svoje delavnice vodila v šolski športni dvorani, kjer so ustvarili nekoliko bolj športno obarvano srečanje z osnovnošolci. Najprej so se jim predstavili, povedali kako so pristali na vozičkih in kaj je do nesreče pripeljalo, nato pa so jim predstavili različne športne panoge s katerimi se lahko ukvarjajo, kljub poškodbi hrbtenjače, ter jim predstavili tudi gorsko ročno kolo na električni pogon.

Seveda pa je bil, glede na prostor in opremo, ki smo jo imeli na voljo, poudarek na igranju košarke na vozičkih, kjer so predstavili prilagojena pravila igre in posebnosti športnega invalidskega vozička. Po končani predstavitvi so osnovnošolce povabili, da se sami preizkusijo v igranju in obvladovanju vozička. Prav nihče od otrok ni pokazal strahu ali odpora do sodelovanja, ampak so vsi želeli preizkusiti nekaj novega in se seznaniti z ovirami, ki jih invalidski voziček prinese.

Vinko Hren pa je učence osnovne šole seznanil na drugačen način. Pripravil je predstavitev, v kateri je predstavil svojo življenjsko zgodbo od usodne prometne nesreče pa vse do danes. Ozaveščal jih je o varnosti v cestnem prometu ter jim predstavil osnovne razlike med diagnozo paraplegije in tetraplegije. Na obrazih osnovnošolcev je bilo opaziti veliko zanimanje za dotično tematiko, hkrati pa je bilo opaziti, da se jih je s svojo zgodbo in nazornim prikazom nesreče in posledic močno dotaknil.

Pozitivni odzivi so prihajali tudi s strani učiteljev, ki so se skupaj z učeni udeležili delavnic. Tudi zaposleni so se usedli na invalidke vozičke se preizkusili v košarki ter se seznanili z ovirami, na katere pred delavnicami niti niso pomislili. Glede na pozitivne odzive, ki smo jih prejeli tako s strani vodstva šole kot s strani učencev smo se odgovorili, da bomo sodelovanje z OŠ Zreče še okrepili in se srečali na prihajajočih naravoslovnih ali športnih dneh, nato pa smo se v upanju, da so zgodbe in delavnice vsaj malo razširila obzorja mladih, poslovili do naslednjič.

Ina Mastnak