SLOVENSKI PARAPLEGIKI V SRBIJI OSVOJILI 12 MEDALJ

Zveza paraplegikov in tetraplegikov Srbije je v zdraviliškem mestu Vrnjačka Banja, od 21.09 do 24.09.2021, organizirala SENI 29. športne igre. Na igrah, ki se jih je udeležilo 111 tekmovalcev iz petih držav, Srbije, Makedonije, Črne Gore, Bosne in Hercegovine ter Slovenije, so tekmovali v atletiki, namiznem tenisu, šahu in pikadu. Svečana otvoritev, je bila ob tekmovališču za atletiko.

Po uvodnem  nagovoru gospoda Mihajla Pajevića, predsednika Zveze paraplegikov in tetraplegikov Srbije, so prisotne nagovorili še: gospod Vladimir Kuzmanović predsednik Košarkarske zveze na invalidskih vozičkih, gospod Dušan Stevanović pomočnik predsednika občine Vrnjačka Banja, gospod Sreten Selaković, državni sekretar Ministrstva za delo, zaposlovanje, vojne in socialne zadeve, ter gospa Julijana Stanisavljević,

Urad za zaščito oseb z invalidnostjo. Slovenijo smo tokrat zastopali člani Društva paraplegikov jugozahodne štajerske. Nejc Stakne, Zoran Štruclin, Nenad Stojaković in Janez Hudej smo tekmovali le v atletiki, spremljala sta nas Ciril Počivavšek in Sergej Krajnc. Tekmovanje, ki ga je nekoliko pokvarilo le rahlo rosenje in hladno vreme je potekalo posamično v metu diska in kopja ter v suvanju krogle.

Mete smo izvajali iz navadnih, sobnih vozičkov, zato rezultati niso primerljivi z rezultati iz domačih in mednarodnih tekmovanj, kjer atleti uporabljamo za metalne discipline prilagojene »metalne« stole. Vsak tekmovalec je zaradi bližajoče se nevihte imel na razpolago le en poizkusni met in dva meta za tekmovanje. Prav v vsaki disciplini smo Slovenci osvojili medaljo. Nejc 3 zlate, Nenad in Janez po eno zlato, srebrno in bronasto ter Zoran dve srebrni in eno bronasto medaljo.

Prvi in zadnji dan je vedno namenjen potovanju, ki je tokrat potekalo srečno, brez zastojev in komplikacij na meji. Drugi dan smo imeli otvoritev iger, tekmovanje v atletiki in šahu. Tretji dan smo izkoristili za počitek in ogled veličastnega parka z drevoredi in mesta samega. Vrnjačka Banja je mesto v Srbiji, ki je središče istoimenske občine; slednja pa je del Raškega upravnega okraja. Je eno najbolj znanih zdravilišč in kopališč v Srbiji.

Naselje leži na nadmorski višini 230 m v osrednji Srbiji ob severnem vznožju planine Goč (1147 m) in Zahodno Moravo oddaljeno okoli 200 km od Beograda, 25 km od Kraljeva in 7 km od Trstenika. Mesto ima cca. 8000 prebivalcev, 13 hotelov in 16 vil, 349 apartmajev in 52 sob.  V Vrnjački Banji je sedem zdravilnih izvirov tople in hladnih mineralnih vod.

To so: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor in Vrnjačko vrelo. Od teh izvirov se za zdravstvene terapije koristijo štirje: Topla voda, Snežnik, Jezero in Slatina. Topli vrelec ima temperaturo 37,5ºC. Hladni vrelci pa imajo temperaturo med 17ºC (Snežnik) in 14ºC (Slatina).

Zahvaljujemo se srbski Zvezi paraplegikov in tetraplegikov za izredno pozornost in gostoljubnost. Resnično so se potrudili in storili so vse, da smo se tekmovalci in ostali v hotelu Fontana počutili več kot odlično.

Janez Hudej