Šport

PODELITEV PRIZNANJ NA PRIREDITVI PARAŠPORTNIK LETA 2022

V protokolarnem objektu Brdo pri Kranju se je 24. januarja. 2023, v imenu Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paraolimipijski komite izvedla prireditev in razglasitev na kateri so imenovali najboljšega para športnika, najboljšo para športnico, najboljšo moško ekipo in najboljšo žensko ekipo, ki so v minulem letu 2022 dosegli odmevne rezultate na področju športa.

Športnica leta 2022 je postala Leja Glojnarič – 20-letna vsestranska atletinja, športnik leta gluhi tenisač – Marino Kegel. Najboljša ženska ekipa – ženska reprezentanca odbojke sede in najboljša moška ekipa – košarkarska reprezentanca gluhih, ki je v igri „tri na tri“ osvojila naslov svetovnih prvakov.

Na slovesni prireditvi je predsednik ZŠIS-SPK Damijan Lazar predstavil bogate športne dosežke športnikov invalidov, udeležence pa je nagovorila tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Med drugim je poudarila: “Drage parašportnice in parašportniki, verjamem, da bi morali dobiti več pozornosti in prostora v javnostih. To si zaslužite in tako bi bilo prav. Obenem pa bi bil to tudi pravi signal, da ste prepoznan in cenjen del naše navdihujoče in raznolike športne skupnosti.” Najvišje priznanje ZŠIS-SPK – prvi častni član, je prejel Jože Okoren iz Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

V športu invalidov je prisoten več kot 50 let, bodisi kot tekmovalec, bodisi kot organizator ali funkcionar. Med dobitniki priznanj so bili tudi športniki pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije. Pri tem gre izpostaviti tudi člane našega Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske. Srebrni znak so prejeli parastrelec Franček Gorazd Tiršek  za osvojeno bronasto medaljo in dve četrti mesti na svetovnem prvenstvu v Dubaju,  naša rokometna reprezentanta David Škorjanc in Nenad Stojaković, ki sta na svetovnem prvenstvu v Kairu osvojila tretje mesto.

Še posebej pa gre izpostaviti Gašperja Glušiča, ki je prijel priznanje za najbolj perspektivnega mladega parašportnika za leto 2022, saj si je z svojimi izjemnimi dosežki v paraplavanju to sigurno zaslužil.

Vsem dobitnicam in dobitnikom priznanj iskreno čestitamo!