Interesne dejavnosti

SLIKARJI V CELJU ZBRANI ŽE OSMO LETO ZAPORED

Mesec oktober je v Celju že tradicionalno rezerviran za druženje likovnikov Zveze paraplegikov Slovenije. Zbrali smo se 18.10. 2018 v Mercatorjevem centru, na Hudinji. Naše društvo in naš pridni in vestni organizator Peter Planinšek je pripravil sedaj že tradicionalno 8. likovno delavnico z naslovom: »JAZ SEM TA BISER NAŠEL KAR V SEBI«. Program se je pričel ob 10.00 uri. Najprej so nam pevci našega društva združeni pod imenom: »JOŽA POČAS« zapeli  Ljudsko pesem Štajerski fantič. Za tem je imel kratek uvodni nagovor predsednik DPJZŠ Janez Hudej, ki je podelil 3 slike slikarjev: Darje Jerala, Franca Avberška in Gregorja Janežiča, trem gospem Katarini Karlovšek, Andreji Kukovič in Mateji Vrhovšek, ki so pripomogle k uspešno izvedenemu in zaključenemu projektu »KAR ME OVIRA – ME MOTIVIRA (KMOMM)«.

 

S programom so nadaljevali učenci Glasbene šole Celje pod mentorstvom ga. Jelene Đukič Segečič  ter učenci IV. OŠ Celje pod mentorstvom ga. Karin Trepelj in ga. Ksenije Leskovšek Korber. Najprej sta Klavirski duo Urška Gubenšek in Reneja Sara Centrih izvedeli skladbo Varšavski koncert-overtura skladatelja Richarda Adinsella. Sledil je nastop  Zare Kregar, ki je izvedla skladbo Nemir od Friderika Burgmullerja. Na koncu pa je še nastopil Jon Oskar Vodeb in izvedel Dvoglasno invencijo št. 8 J.S. Bacha.

Za tem je sledil nastop učencev IV. OŠ z igrico: “pri pouku” prikazali so tudi izbrane plesne in pevske vložke. Najmlajši igralci so navduševali zbrano občinstvo. Točke vseh nastopajočih je povezovala  osnovnošolka Valentina. Za konec programa pa so nam naši pevci Joža Počas zapeli še eno ljudsko: Domača Hiša in znano Dalmatinsko Ružo Crvena.  Po koncu  programa, ki so nam ga pripravili otroci pa je bil čas za slikarsko ustvarjanje.

Delavnice se je udeležilo precejšnje število slikarjev Zveze paraplegikov Slovenije. Svoje slikarske spretnosti so predstavljali: naš stari mojster Vojko Gašperut, vsestranski ustvarjalec Benjamin Žnidaršič, Željko Vertelj, Dragica Sušanj, Klavdij Leban vsi ustvarjajo z usti in so člani mednarodnega združenja (VDMFK) in njihovi štipendisti. Ostali slikarji:  Metod Zakotnik, Miran Jernejšek, Franc Ekar in Jožica Ameršek, pa so slikarji, ki ustvarjajo z rokami. Letos sta se predstavila tudi Gregor Janežič in Franci Avberšek, ki sta prav na lanski delavnici prvič poskusila slikati z usti, sedaj pa že počasi stopata po poti starejših mojstrov. Kot vedno se dogodka rad udeležil slikar našega društva in vrhunski portretist Branko Rupnik. Alimpije Košarkoski je popestril delavnico s prikazom nastajanja in razstavo ikon. Njegova posebnost je tudi ta, da za ustvarjanje uporablja posebno, arhaično tehniko.

Na delavnici sta bila prisotna naš član Vinko Hren in njegova žena, ki se ukvarjata s čebelarstvom. Seboj sta prinesla prazne čebelje panje, katere so naši slikarji in nadarjeni likovniki likovnega krožka IV. OŠ. Celje pod vodstvom g. Vinka Zajca z veseljem poslikali z različnimi motivi. Učenci so tako soustvarjali  ter spoznavali različne slikarske tehnike vseh sodelujoči slikarjev. Kot vsako leto, tudi letos niso manjkale članice društva delovnih invalidov Celje, ter članice domačega društva z unikatnimi ročno izdelanimi izdelki pod vodstvom Angele Gajšek. Uspešno smo zaključili še eno delavnico, ki je potekala v zelo sproščenem in veselem vzdušju, katere se je udeležilo veliko otrok. Mimoidoči so v Mercatorjevem centru imeli kaj videti. 

Izbrana dela slikarja Vertelj Željkota bodo ostala na ogled javnosti še do konca novembra. Že nekaj let zapored izbrana dela razstavljajočih slikarjev na panoje izobesita zakonca Leo in Irena Kočevar, tudi sama vrhunska slikarja.

Gregor Janežič

Komentarji so onemogočeni.