Interesne dejavnosti

SPOZNALI DEŽELO TULIPANOV IN MLINOV NA VETER

Če želite doživeti Nizozemsko, se vsekakor morate odpraviti ven iz večjih mest, na njihovo podeželje. Glede razgibanosti površja je pravo nasprotje Slovenije, a zato nič manj zanimiva. Splošno znane zanimivosti so mlini na veter, mostovi, tulipani, vodni kanali, polderji (obsežne kmetijske površine, ležeče nižje od morske gladine), izdelava tradicionalnih lesenih cokel in sira, številni muzeji in zanimiva arhitektura.

Nekaj od tega smo si v prostorih drušva 08.11.2018 ogledali med potopisnim predavanjem Leona in Irene Kočevar o naši »evropski« Nizozemski, katera je ena najbolj nizko ležečih držav na svetu, predvsem pa njenem podeželju ogledali in prisluhnili tudi mi. Leon in Irena sta se z novim družinskim članom (Gogo – prisrčen psiček, ki sta ga posvojila iz zavetišča) spomladi z avtodomom ponovno odpravila na Nizozemsko, a tokrat na njeno podeželje. V slikah in besedah sta nam poskušala čim bolj približati prelepe in zanimive posamezne pokrajine in njihove zanimivosti. Mi smo bili ponovno več kot navdušeni nad njuno predstavitvijo, zato bomo nekaj potopisnega predavanja delili tudi z vami.

 

Projekt Delta werken Nizozemci so že stoletja znani kot odlični upravljavci z vodo. Skoraj polovico svojega ozemlja so pridobili z izsuševanjem, zato je tudi polovica ozemlja pod vodno gladino. V preteklosti so si pomagali z mlini na veter, ki so delovali kot vodne črpalke, danes pa se borijo s plimo in višanjem morske gladine, ki je posledica taljenja ledenikov. Po katastrofalni poplavi leta 1953 so Nizozemci zgradili mrežo nasipov in zapornic. Projekt, znan pod imenom Delta werken, naj bi preprečil podobne katastrofe. Zapornice, ki se spustijo le v primeru resne grožnje, uravnava računalnik, pri svojem izračunavanju pa upošteva tako pričakovano plimo kot vetrove in položaj lune. Zapornice si lahko ogledate v provinci Zeelnad, kjer najdete tudi muzej o katastrofalnih popravah in muzej o projektu Delta. Zeeland je primeren tudi za počitek in poletno uživanje na plaži, saj je njegova obala neprekinjena peščene plaže polne kopalcev, Zeelnad je za Nizozemce podobno kot hrvaška za Slovence.  Dežela koles Nizozemska ima 16,7 milijona prebivalcev in dvajset milijonov koles. Razmerje med številom koles in prebivalcev je najvišje na svetu. Mnogi Nizozemci imajo po dve kolesi, enega “ta boljšega” za izlete in drugega, navadnega, za nakupovanje in vsakodnevne opravke. Kolesarjenje je na Nizozemskem izredno popularno in to ne le po mestnih ulicah. Cela država je povezana z lepo urejenimi kolesarskimi potmi, ki praviloma potekajo povsem ločeno od cest, namenjenih avtomobilom.

 

PROVINCA OVERIJSSEL

Overijssel je kombinacija narave in zgodovinskih mest in jo je najbolje odkriti peš ali s kolesom. Reka IJssel je tukaj stoletja igrala pomembno vlogo, njeno glavno mesto pa je Zwolle. Danes reka zagotavlja zeleno in raznoliko pokrajino ter neokrnjeno naravo, ki vsako leto pritegne številne turiste. Največje zanimivosti Overijssela so hanatska preteklost, narodni parki in kulinarične specialitete. V provinci Overijssel, na vodovarstvenem območju Waterreijk, se nahaja romantična vasica Giethoorn, ki je po svetu znana po tem, da nima cest. Vas, ki se razteza sedem kilometrov v dolžino, je zelo priljubljena turistična točka v sicer največjem močvirnatem območju severozahodne Evrope. V vasi brez cest, ki leži v neposredni bližini Narodnega parka De Wieden, danes živi okoli 2.600 prebivalcev.  

 

PROVINCA SEVERNA HOLANDIJA

Severna Holandija je provinca na Nizozemskem, ki se nahaja v severozahodnem delu države. Nahaja se na Severnem morju, severno od južne Nizozemske in Utrechta ter zahodno od Frieslanda in Flevolanda. Glavno mesto in sedež deželne vlade je Haarlem , največje mesto province pa je nizozemska prestolnica Amsterdam  Naarden je del zgodovinske obrambne linije Amsterdam , 135 kilometrov dolgega obroča utrdb okoli mesta. S svojo klasično mestno jedro, ki ga še vedno obsegata dva oblikovana zvezdasta jata in kamnita obzidja, je eden izmed najbolj izjemnih primerov utrjenega mesta v Evropi in popolnoma ohranjen del nizozemske obrambne zgodovine.  Muzejska vasica iz 18. stoletja – Zaanse Schans Vasica je nekaj posebnega, pravljična, majhne hiške obdane s kanali, rustikalnimi trgovinicami in osmimi še delujočimi mlini na veter, kateri imajo vsak svoje ime. Vsi mlini so za plačilo odprti tudi za obiskovalce. V njih pridelujejo olje iz oljne repice, gorčico, slikarske barve, trije pa delujejo kot žage.

 

PROVINCA JUŽNA HOLANDIJA

Južna Nizozemska je provinca, ki je najbolj naseljena pokrajina v državi in ​​ena najbolj gosto naseljenih območij na svetu. Južna Nizozemska, ki leži na severnem morju na zahodu Nizozemske, pokriva površino 3.403 km 2 od tega je 585 km 2 voda. Pokrajinska prestolnica je Haag , največje mesto pa je Rotterdam. Lisse, kateri je znan po poljih tulipanov in po arboretumu Keukenhof, in se spomladi s svojimi 32 hektarji spremeni v pravi spomladanski vrt. V okolici Lisse-ja je veliko polj, katera krasijo živobarvna polja tulipanov, hijacint ter narcis. Več živobarvnih polj srečate tudi na poti v Noordwijk aan Zee ter v pokrajini Flevoland na poti v Giethoorn.  Leiden je znan kot glavno mesto muzejev, katerih je tukaj kar 13. Posebej zanimiv je sedem nadstropni in 29 metrov visok mlin na veter, zgodovinski muzej okostij, kjer si lahko ogledate tudi okostje slavnega T-Rexa, potem pa je tukaj še muzej človeškega telesa, kjer se lahko dobesedno napotite skozi človeško telo. Leiden je znan tudi kot študentsko mesto na Nizozemskem, mesto pa se ponaša tudi z najstarejšo nizozemsko univerzo, kjer sta študirali tudi nekdanji kraljici ter trenutni kralj.     

 

PROVINCA FLEVOLAND

Flevoland je najmlajša pokrajina Nizozemske, ki je skoraj v celoti nastala z obnavljanjem tal v 20. stoletju. Nahaja se v središču države in je razdeljen na 6 občin. Flevoland je bil ustvarjen z velikim projektom obnove zemljišč na nekdanjem severnem morskem vhodu Zuiderzee. Mesto Lelystad,  je glavno mesto pokrajine, ki ima tudi urbani značaj, medtem ko sta Emmeloord in Dronten majhna mesta. Večina območij zunaj njih je podeželje in popolnoma nenaseljenih. Naravni rezervat Oostvaardersplassenje nastal v velikem prostoru med Almerejem in Lelystadom, tam je bilo vnesenih več vrst divjih živali, ki živijo v skoraj popolnoma nemotenih razmerah.

 

Kot vsakič ob druženju z zakoncema Kočevar je sledilo še nekaj tradicionalnega iz dežele ki jo obiščeta tako smo poskusili njihov jajčni liker in najbolj znane piškote Speculas. Oboje je precej sladkega okusa kot povesta gosta je sladka večina njihovih vsakdanjih jedi. 

Prihodnjo pomlad naša popotnika načrtujeta obisk Španije tako, da se že veselimo njunih novih zgodb.

Petra Horvat

Komentarji so onemogočeni.