Šport

SODELOVALI NA OSREDNJI PRIREDITVI V CELJU

Tudi letos je Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske sodelovalo na osrednji prireditvi ob svetovnem dnevu zdravja v Mestni občini Celje. Tema svetovnega dneva zdravja, ki se sicer obeležuje 7.4.2019, je že drugo leto univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev.  Skupaj z nami je na stojnici svoje dejavnosti predstavil tudi Zavod Vozim. Številne stojnice številnih društev so popestrile dogajanje na mestnih ulicah. Udeleženci so si lahko izmerili krvni tlak, holesterol ali sladkor v krvi, če so želeli so  lahko tudi potelovadili ali se udeležili kakšnega pohoda. Predstavili smo se s številnim slikovnim materialom v katerem so  pisani naši programi in dejavnosti.

Mimoidoči so  lahko preizkusili posebna očala,  ki simulirajo opitost, se stehtali na posebnih tehtnicah, ki prikažejo našo težo v primeru trka avtomobila pri določeni hitrost. Predstavili smo tudi projekt »SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do  pitja alkohola«, ki ga promovira Nacionalni inštitut za javno zdravje. Tokrat pa smo igrali tudi košarko in rokomet na vozičkih. Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske si prizadeva ustanoviti prvo rokometno ekipo na invalidskih vozičkih v Sloveniji. V ta namen je potrebno zbrati določena sredstva, da se lahko nabavijo potrebni posebni športni vozički, ki bi jih nujno potrebovali tudi igralci naše košarkarske ekipe  na vozičkih DP Celje Thermana.

Naš projekt je podprl tudi JZ SOCIO, Rokometne zveza Slovenije, Ženski rokometni klub Z’Dežele ter Rokometni klub Celje Pivovarna Laško. Strokovno in organizacijsko nam pri projektu pomaga nekdanja odlična rokometašica in članica slovenske ženske reprezentance v rokometu, Maja Šon Užmah, ki je v Sloveniji Koordinator rokometa na invalidskih vozičkih. Pri demonstracije igre rokometa na vozičkih sta se nam tokrat pridružila tudi  igralka ženskega rokometnega kluba Z’dežele in članica Slovenske ženske reprezentance v rokometu Jasmina Pišek in igralec rokometnega kluba Celje  Pivovarna Laško Gal Marguč. Za naše predstavitve je bilo največ zanimanja iz strani mladih udeležencev dogodka. 

Projekt bomo predstavili tudi na posebni stojnici na kvalifikacijski rokometni tekmi za evropsko  prvenstvo med Slovenijo in Nizozemsko, ki bo v nedeljo 14. aprila ob 17:00 uri v dvorani Zlatorog v Celju. Vljudno vabimo vse ljubitelje rokometa, da se udeležijo tekme in s tem izkažejo podporo našim prizadevanjem za ustanovitev prve rokometne ekipe na vozičkih.

Aleš Povše

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (80 %) in Republika Slovenija (20%)