Interesne dejavnosti

Z VLAKOM DO LJUBLJANE

V petek 19.julija 2019 smo se člani našega društva Franci Ivenčnik, Peter Planinšek in Gregor Janežič skupaj s svojimi člani družin odločili za prav poseben podvig, peljati se z vlakom do Ljubljane. Seveda smo se najprej pozanimali pri Slovenskih železnicah, če je to izvedljivo. Seznanjeni smo bili, da lahko gresta na vlak samo dva vozička na enkrat, ampak po malo pregovarjanja našega odličnega »pogajalca« Franca, so se omehčali in dovolili na vlak trem vozičkom. Na Celjski postaji smo se dobili ob 8 uri zjutraj, odhod vlaka pa je bil 8:35.

Nekaj malo težav je bilo že takoj na začetku, ko so nas morali s posebnim dvigalom dvigniti do vhodnih vrat vlaka. A s prijaznim osebjem železnice smo vse rešili. Na vlaku je bilo res malo prostora, tako da smo morali pokazati veliko spretnosti, da smo se namestili in da je bilo še nekaj prostora za potnike, ki so hodili mimo nas. Vožnja od Celja do Zidanega Mosta je potekala bolj počasi, zaradi del ob železnici, potem pa smo dali v kakšno prestavo višje in v Ljubljano prišli po uri in pol vožnje. Ko nam je ponovno zelo prijazno osebje pomagalo izstopiti iz vlaka in smo mislili da je težav konec, je sledil še en manjši zaplet. Iz perona do postaje smo morali s posebnim dvigalom premagati dvoje stopnic.

 

Pri Petru, ki je šel zadnji na dvigalo, se je na sredi stopnic ustavilo in ni hotelo naprej. A prijazno osebje je uspelo dvigniti Petra do začetka stopnic in ga pospremilo čez službeni prehod do postaje. In kočno smo se lahko odpravili v središče mesta. Po krajšem sprehodu po mestu je bil že čas kosila. Ker smo videli pri tržnici

Odpro kuhinjo in veliko različnih vrst specialitet, smo se odločili, da bo to naš prostor za kosilo. In odločili smo se pravilno. Vsi smo bili zelo zadovoljni s kosilom in še kar nekaj časa posedeli tam. Ker je bil zelo vroč dan za oglede po centru, ni bilo prave volje. Osvežili smo se še z odličnim sladoledom ob Ljubljanici, potem pa se je bilo počasi potrebno odpraviti nazaj na železniško postajo.

Vlak za nazaj smo imeli 17:15 In že skoraj brez težav prišli nanj. Vožnja je potekala zelo mirno in polni zanimivih novih izkušen, smo se vrnili v Celje ob 18:45. Za nami je res zanimiva in nova izkušnja, saj smo se vsi od kar smo na vozičkih prvič peljali z vlakom. Takšen zanimiv izlet priporočamo tudi drugim, mi pa ga bomo še z veseljem ponovili.

Gregor Janežič