Šport

51. MEMORIAL PROF. BOJANA HROVATINA V NOVI GORICI

V soboto 12.septembra 2020 je bil na Atletskem stadionu Nova Gorica, ki ga upravlja Javni zavod za šport Nova Gorica, 51. memorial Bojana Hrovatina in 30. odprto državno prvenstvo v atletiki. Otvoritev tekmovanja so opravili predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, Podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič in  Gregor Gračner, podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije  Slovenski paralimpijski komite.

Zbralo se je 56 tekmovalcev, ki so se tradicionalno pomerili v troboju metov, troboju voženj, v vožnji na 800m in vožnji na 100 metrov. Tudi letošnjo leto so bili tekmovalci iz našega društva zelo uspešni. Tekmovanja se je udeležilo 11 naših atletov, ki so osvojili zdaleč največ medalj (12).  Podeljenih je bilo 14 kompletov medalj.

Osvojili smo: sedem zlatih medalj, tri srebrne medalje in dve bronasti medalji. Enkrat četrto mesto, trikrat peto in enkrat 11 mesto.

Zlata medalja:

Novak Vesna (troboj meti), Plank Henrik (troboj meti), Hudej Janez (troboj meti, troboj vožnje formula), Matič Miroslav (troboj meti), Stakne Nejc (troboj meti) in Aleš Povše (800m).

Srebrna medalja:

Hudej Janez (800m),  Povše Aleš (troboj meti), Raturnik Aleš (Troboj meti).

Bronasta medalja:

Škrablin Aljoša (100m memorialna), Povše Aleš (troboj vožnje)

Ostale razvrstitve:

4. mesto: Jeranklo Igor (troboj meti), 5. mesto: Stojaković Nenad (troboj meti), Vurušić Stjepan (troboj meti) in Škrablin Aljoša (troboj vožnje), 11. mesto: Šrablin ALjoša (troboj meti).

Tekmovanje je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije in Zveze za šport invalidov – Paraolimpijski komite, soorganiziralo društvo paraplegikov severne Primorske. Pri izvedbi so pomagali sodniki Sodniškega zbora Atletskega kluba Gorica pod vodstvom Marjana Perkmana.

Tekmovanje je podprla Mestna občina Nova Gorica in Javni zavod za šport Nova Gorica, ki ga je zastopala direktorica Aleksandra Fortin. Naše največje atletsko tekmovanje je poteka v čudovitem sončnem in vremenu, ki je nekaterim tetraplegikom, zaradi visoke temperature, nastope kar precej otežilo. Tekmovalci so se najprej pomerili v trobojih (met kopja, kija, diska in suvanje krogle). Na štirih tekmovališčih so tekmovalci imeli na voljo 8 metov za posamezno disciplino.

Dva poizkusna in šest v konkurenci, sodniki pa so na tekmovalni list vpisali le najboljši izmerjen rezultat. Po končanih nastopih v metalnih disciplinah so bile na sporedu še tekaške discipline. Troboj 100, 200 in 400m navadni vozički in Formule, 800m v spomin novinarja Henrika Übeleis in 100m, memorialni disciplini, ki je posvečena prof. Bojanu Hrovatinu.

Janez Hudej