Šport

DP CELJE THERMANA DRŽAVNI PRVAKI

V košarki na vozičkih za sezono 2020-2021. Za nami je ena od najbolj čudnih sezon v košarki na vozičkih do sedaj. Seveda je glavni krivec epidemija, ki je zamaknila igranje košarke v konec pomladi in začetek poletja. Še nikoli finalnega turnirja nismo igrali meseca julija. Letošnje leto je liga dobila novega sponzorja in sicer podjetje BUERFIND d.o.o. in s tem tudi novo ime – liga v košarki na vozičkih ZPS BAUERFIND.

 V njej so sodelovale štiri ekipe: DP Maribor, DP Ljubljana Mercator, združena ekipa DP Kranj – DP Novo mesto in ekipa Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske DP Celje Thermana. Odigrani so bili štirje krogi. Začelo se je 9. maja v organizaciji našega društva v Športni dvorani Tri lilije v Laškem, nadaljevalo 29. maja v Sodražici, organizatorji so bili Ljubljančani. Tretji krog smo igrali v Strahinju 6. junija v organizaciji združene ekipe DP Kranj – DP Novo mesto in še zadnji krog, ki smo ga odigrali v Športni dvorani Tabor v Mariboru 3. julija.

Vrstni red po ligaškem tekmovanju je bil: 1. mesto DP Kranj – DP Novo mesto 11 točk (5 zmag, 1 poraz), 2. mesto DP Celje Thermana 10 točk (4 zmage, 2 poraza), 3. mesto DP Maribor 9 točk (3 zmage, 3 porazi), 4.mesto DP Ljubljana Mercator 6 točk (6 porazov). 10. julija je bil na Vranskem odigran še finalni turnir najboljših štirih ekip v organizaciji Zveze za šport invalidov-paraolimpijskega komiteja Slovenije.

Polfinalna para je določil vrstni red v ligi ZPS BAUERFIND in sicer se pomerita prva in četrta ter druga in tretja ekipa lige. Kljub temu, da DP Ljubljana Mercator ni dosegla v ligi nobene zmage, so najboljši ekipi lige DP Kranj – DP Novo mesto nudili dostojen odpor. Popustili so šele v drugem polčasu in končni rezultat je bil 61:44 za združeno ekipo DP Kranj – DP Novo mesto.

V drugem polfinalnem srečanju je naša ekipa DP Celje Thermana premagala DP Maribor z 61:46. Tekma je bila odločena šele v zadnji četrtini. Še bolj napeti in zanimivi sta bili nato tekmi za 1. in 3. mesto. DP Ljubljana Mercator je po zelo izenačenem srečanju premagala DP Maribor z 48:43 in kar nekoliko nepričakovano osvojila 3. mesto.

Tudi finalno srečanje med DP Celje Thermana DP Kranj – DP Novo mesto je bilo ves čas zelo napeto in zanimivo in na koncu je naša ekipa kar nekoliko presenetljivo zmagala z 58:55. Za nove državne prvake v košarki na vozičkih DP Celje Thermano smo v letošnji sezoni igrali: Musič Enis, ki je prejel tudi pokal za najboljšega strelca lige, David Škorjanc, Simon Gračnar, Boris Hebar, Mitja Breg, Nenad Stojakovič in Aleš Povše.

Kljub pomankanju treningov nas je ves  čas krasil ekipni duh in ekipna igra, kar je še posebej prišlo do izraza na finalnem turnirju, ko smo tudi pokazali najboljšo igro.

Aleš Povše (Foto: Peter Planinšek)