Šport

FRANCI GORAZD TIRŠEK ŠPORTNIK LETA 2021 MED INVALIDI

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je 14. decembra 2021 potekala slavnostna podelitev Športnik leta 2021. Za najboljše športnike leta 2021 so bili s strani Društva športnih novinarjev Slovenije izbrani Janja Garnbret, Tadej Pogačar in slovenska moška košarkarska reprezentanca. Nagrado za najboljšega športnika invalida leta 2021 pa je prejel naš paralimpijec Franček Gorazd Tiršek – Nani, ki je svoji zbirki odličij letos dodal še dve paralimpijski medalji iz Tokia. Prvo srebrno medaljo je leta 2012 osvojil v Londonu, drugo, prav tako srebrno, pa na naslednjih paralimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Na letošnjih paralimpijskih igrah v Tokiu je bil najprej uspešen z zračno puško stoje (srebrna), za tem pa je sledila še bronasta medalja v disciplini zračna puška leže. Skupaj je v svoji bogati karieri osvojil tri srebrne in eno bronasto paralimpijsko medaljo in se s tem izenačil z legendo našega streljanja Francem Pinterjem. Tiršek je na podelitvi dejal, da je v vrhunskem športu potrebno veliko trdega dela in vztrajanja do zadnjega trenutka, da prideš do cilja. »Na koncu pa o zmagi velikokrat odločajo tudi malenkosti,« je na podelitvi še dodal Tiršek.

Seveda pa ima za Tirškov uspeh ogromno zaslug trenerka strelcev Polona Sladič. Na slovesni prireditvi je športnika leta Tirška razglasila naša paralimpijka Mateja Pintar Pustovrh, ki je v zibelki olimpijskih iger v Atenah leta 2004 v namiznem tenisu osvojila zlato medaljo.

Vir: Zveza paraplegikov Slovenije