Interesne dejavnosti

PRISLUHNILI PREDAVANJU O SPALNI APNEJI

Trdno spite? A se vseeno zbujate utrujeni? Razlog je lahko spalna apneja. Morda boste odgovorili pritrdilno. Ni pa nujno, da je to tudi res. Prekinitve dihanja med spanjem so namreč pogostejše, kot bi pričakovali. Edina težava je, da to sami pri sebi težko odkrijete. Raziskava, ki je zajela podatke z vsega sveta, na njihovi podlagi predvideva, da najmanj 10 sekund dolge prekinitve dihanja med spanjem doživlja vsak sedmi zemljan. Osemdeset odstotkov se jih tega sploh ne zaveda, saj prekinitve lahko opazijo samo drugi, ki spijo ob bolniku.

V petek 10.06.2022 je naše društvo obiskal Marko Bombek dr. med. specialist interne medicine – pulmolog iz zasebne koncesijske internistične pulmološke ambulante. Razložil in opisal je simptome in kaj sploh je spalna apneja, ki je med nami veliko bolj prisotna kot se v resnici zavedamo.

Zato se splača opazovati svoje bližnje tudi, ko spijo, njih pa spodbuditi k opazovanju vašega spanja. Spanje je namreč ena najpomembnejših fizioloških potreb. Če ne spimo v redu, je lahko moteno delovanje celotnega organizma, tako v fizičnem kot duševnem smislu. Spanje bistveno vpliva na kakovost bivanja, celo že v otroštvu. Če je teh prekinitev do pet na uro, še ni razloga za skrb. Do 15 prekinitev dihanja na uro spanja, ki trajajo dlje od 10 sekund, obravnavajo kot lažjo spalno apnejo. Od 15 do 30 takih prekinitev že nakazuje zmerno apnejo, medtem ko je 30 prekinitev zelo resno stanje.

Spalna apneja je namreč neodvisen dejavnik tveganja za možgansko kap, motnje srčnega ritma, arterijsko hipertenzijo, sladkorno bolezen in metabolični sindrom. Če spalna apneja, zaradi katere so možgani slabo prekrvljeni, ostaja nezdravljena, povzroča tudi spremembe možganov, ki lahko vodijo v demenco. A že njene blažje posledice lahko močno vplivajo na kakovost življenja. Med prekinitvami dihanja upade nasičenost krvi s kisikom, zaradi stalnih prebujanj, ki se jih bolniki praviloma sploh ne zavedajo, pa se pojavijo splošna utrujenost, jutranji glavoboli in prekomerna dnevna zaspanost. Kako se spalna apneja razvije?

Glede na vzrok razlikujejo dve vrsti spalne apneje:

Centralna apneja je bistveno redkejša in je posledica centralne motnje dihanja, lahko pa je tudi posledica srčnega popuščanja. Strokovnjaki za motnje spanja predvidevajo, da bi predvsem centralna apneja lahko bila vzrok za nenadne smrti dojenčkov v zibelki. Blažijo jo s zdravili, ki vplivajo na dihalni center v možganih, in posebnimi dihalnimi aparati.

Obstruktivna apneja je prevladujoča oblika spalne apneje. Njen običajni spremljevalec je smrčanje, ki sicer ni nevarno, lahko pa nakazuje možnost, da posameznik doživlja prekinitve dihanja. Nastane zaradi zapore v zgornjih dihalih (mehko nebo in žrelo). Mišice se med spanjem sprostijo in pride do kratke delne ali popolne zapore zgornje dihalne poti. Dodatno ta pojav pospešuje še pritisk maščevja na te poti.

 

Zdravijo jo običajno z interdisciplinarnim pristopom, pri katerem sodelujejo otorinolaringologi, pulmologi in nevrologi. Prvi koraki običajno vključujejo zmanjšanje telesne teže, spanje na boku, nadzorovanje dejavnikov tveganja in izogibanje alkoholu pred spanjem, saj ta mišice še bolj sprosti.

Včasih je potrebna operacija, ki odpravi dihalno oviro, največkrat pa dihalni aparat, ki pod tlakom vpihava zrak v zgornja dihala. Ta poskrbi, da dihalne poti ostanejo odprte, s tem pa se izboljša oskrba možganov in drugih tkiv s kisikom.

Svojo pozitivno izkušnjo z dihalnim aparatom je opisal Vinko Hren: »ponoči več ne hrčim, odlično spim, se ne zbujam, zjutraj se prebudim naspan in poln energije«. Vidno zadovoljen Vinko pove, kako se mu je življenje spremenilo na bolje odkar je obiskal pulmološke ambulanto dr. Bombeka.

Vsi ki imate podobne težave in ne veste, kje poiskati pravega specialista se lahko naročite na pregled pri dr. Bombek z veljavno napotnico na: https://ambulanta-bombek.si/

Peter Planinšek