Interesne dejavnosti

V VELENJSKI KNJIŽNICI ODPRLI RAZSTAVO V SPOMIN FRANCU AVBERŠEK

Z naslovom »PODOBE NARAVE IN VOLJE DUHA« so 03.04.2023 v knjižnici Velenje otvorili slikarsko razstavo v spomin preminulemu slikarju Francu Avberšku. Bil je člana Mednarodnega združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

V bogatem kulturnem programu, katerega je povezovala Mojca Ževart, so v spomin Francu, nekdanjemu članu Lions kluba Velenje, njegovi prijatelji recitirali njemu ljube pesmi. Ena od teh je Drejčnik Andrej (M. Klopčič) in delili svoje spomine na Franca. Svoj prispevek k razumevanju Franca Avberška kot človeka, ki je imel rad življenje ter ljubil in ustvarjal umetnost, je dodala umetnostna kritičarka Milena Koren Božiček. Gorazd Fric in Aleš Osredkar sta simbolično z usti podpisala Francovo nedokončano delo, predano Lions klubu Velenje.

Program je popestrila vnukinja Eva Avberšek, ki je za dedija igrala na citre. Ob razstavi je bilo prijetno druženje ob jubilejnem vinu, katerega polnitev je bilo možno dobiti za prostovoljni prispevek. Zbrana sredstva so namenili ustanovi VDC Ježek Iz Velenje. 

Poleg zbranih prijateljev se je slavnostnega dogodka udeležil tudi predsednik Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske, Matej Lednik katerega član je bil tudi Franc. V knjižnici se je zbralo več kot 140 članov kluba.

Ogled spominske razstave del, Franca Avberška, narisanih z usti. April 2023

Matej Lednik