Šport

ŽE 54. MEMORIAL PROF. BOJANA HROVATINA IN 33. DRŽAVNO PRVENSTVO TER 9. MEDNARODNO TEKMOVANJE V ATLETIKI

Nejc Stakne je izboljšal državni rekord v suvanju krogle. V soboto 09.septembra 2023 je bil na atletskem Stadionu Portoval v Novem Mestu 54. memorial Bojana Hrovatina. Hkrati je bilo to tudi 33. državno prvenstvo in 9. mednarodno tekmovanje v atletiki. Sodelovalo je sedem držav: Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna Gora, Makedonija in Češka. Odmevni športni dogodek je naznanila Zdravljica, nato pa so atlete pozdravili, in jim v nagovorih zaželeli kar najboljše rezultate: predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, strokovni sodelavec Zveze ŠIS–SPK Žiga Kobaševič, predsednik Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja Jože Okoren, vodja atletike Janez Hudej, ki je predstavil potek tekmovanja in vodja športa Gregor Gračner, ki je prisotne seznanil s celostnim programom.

Zbralo se je 80 tekmovalcev, ki so se tradicionalno pomerili v troboju metov, troboju voženj s hitrostnimi vozički (»formulami«) in navadnimi vozički, v vožnji na 800m, memorialni vožnji na 100 metrov in ekipnemu meddržavnemu mnogoboju. Udeležba bi bila še višja, če kolegi iz Murske Sobote ne bi imeli težave z okvaro na kombi vozilu in se niso uspeli pripeljati do Novega Mesta. Ekipo Slovenije so iz našega društva zastopali: Žnidarec Metoda in Stakne Nejc in Pernić Sanjin, četrti član ekipe je bil Žan Kranjc iz Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. Ekipa je lahko sestavljena iz največ štirih tekmovalcev, ki tekmujejo v troboju metov in memorialni vožnji na 100 m.

Tudi letošnjo leto so bili tekmovalci iz našega društva zelo uspešni. Poleg dobrih uspehov se lahko pohvalimo tudi z najvišjo udeležbo tekmovalcev iz enega društva. Tekmovanja se je udeležilo 17 naših atletov, kar je najvišja udeležba tekmovalcev iz našega društva v vsej zgodovini tega atletskega tekmovanja. Osvojili so zdaleč največ medalj. Skupaj 19, 16 posamično in tri kot člani ekipe Slovenije. Medalje so bile podeljene za državno prvenstvo, tekmovalci iz drugih držav so prejeli medaljo za absolutno uvrstitev. Osvojili smo: Enajst zlatih medalj,  sedem srebrnih medalj in eno bronasto medaljo.  Dvakrat četrto, štirikrat peto, enkrat šesto, dvakrat sedmo in enkrat osmo mesto.

Zlata medalja: Štarkel Jerneja (troboj meti), Žnidarec Metoda (troboj meti, 100m memorialna, ekipa SLO), Plank Henrik (troboj meti), Hudej Janez (troboj meti), Stakne Nejc (troboj meti, ekipa SLO) in Matić Radosav (troboj meti), Pernić Sanjin(troboj vožnje, ekipa SLO).

Srebrna medalja: Marion Damjana (troboj meti), Supić Duško (troboj meti), Povše Aleš (troboj meti), Pernić Sanjin (troboj meti, 100m memorialna), Hudej Janez (troboj vožnje-formule, 800m), Prej prostovoljci niso bili prav navedeni.

Bronasta medalja:  Povše Aleš (800m).                         

Ostale razvrstitve: 4 mesto 2x: Jeranko Igor (troboj meti), Povše Aleš (troboj vožnje-formule)  5 mesto 4x: Plavčak Luka (troboj meti), Vurušić Stjepan  (troboj meti), Kac Jernej (troboj vožnje formule), Kac Jernej (troboj vožnje-formule), Pernić Sanjin (800m), 6 mesto: Hren Vinko (troboj meti), 7 mesto 2x: Štruclin Zoran (troboj meti), Stakne Nejc (100m), 8mesto: Hebar Boris (troboj meti                                                            

Nejc Stakne je z 9,26m  izboljšal lastni državni rekord v suvanju krogle v skupini F55 in za paralimpijsko normo zaostal za 24cm.

Tekmovanje je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije in Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite , soorganiziralo Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele Krajine in Posavja. Lahko rečem, da tako dobro organiziranega tekmovanje ne pomnim.

Pri pripravi tekmovališča in izvedbi tekmovanja je pomagalo 12 sodnikov Zbora atletskih sodnikov Novo Mesto vodstvom gospoda Igorja Nikolića in številni prostovoljci, ki so svoje delo res odlično opravili.

Naše največje atletsko tekmovanje je potekalo v odličnih vremenskih razmerah. Tekmovalci so se najprej pomerili v trobojih (met kopja, kija, diska in suvanje krogle). Na šestih tekmovališčih so tekmovalci imeli na voljo 8 metov za posamezno disciplino. Dva poizkusna in šest  v konkurenci, sodniki pa so na tekmovalni list vpisali le najboljši izmerjen rezultat.

Po končanih nastopih v metalnih disciplinah so bile na sporedu še tekaške discipline oziroma vožnje. Troboj 100, 200 in 400m navadni vozički in Formule, 100m,  memorialna disciplina s standardnimi vozički, ki je posvečena prof. Bojanu Hrovatinu ter 800m v spomin novinarja Henrika  Übeleisa.

Ob razglasitvi rezultatov so pokale in medalje podelili in nagovorili: podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar, atletinja Alenka Bikar, košarkar Goran Jagodnik, Dane Kastelic in Gregor Gračner.

Janez Hudej