Šport

MEDNARODNI PARAATLETSKI MITING ZAGREB OPEN 2023

Odlični nastopi naših atletov. Potem, ko so naši atleti odlično tekmovali na odprtem prvenstvu češke, so trend uspešnih nastopov nadaljevali tudi na Mednarodnem paratletskem mitingu, Zagreb Open 2023. Rezultati so bili vrednoteni po točkovnem sistemu  RAZA zato, da so v posameznih atletskih disciplinah lahko skupine združevali. Zaradi poškodbe je moral nastop odpovedati trenutno naš najboljši paraatlet Nejc Stakne.

Slovenijo so zastopili: Metoda Žnidarec skupina F53, nastopila je v metu kopja in diska, (Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske), Žan Kranjc skupina F51 je nastopil v metu kija in diska (Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine) ter Robi Kogovšek skupina T11 (Zveza slepih in slabovidnih Slovenije), ki je nastopal v tandemu z Žanom Rudolfom na 400m. Tekmovanje je potekalo v deževnem in hladnem vremenu, zato razmere za doseganje boljših rezultatov niso bile najbolj primerne, a so se naši tekmovalci kljub temo izjemno dobro pripravili na tekmovanje in dosegli nekaj vrhunskih rezultatov.

Najboljši rezultat je dosegla Metoda Žnidarec v metu diska. Zmagala z rezultatom 10,19 in prejela 730 točk. S tem je tudi presegla paralimpijsko normo, ki za njeno skupino znaša 6,00m. Žal pa Metodi norma še ne bo priznana, ker nima mednarodne klasifikacije. V metu kopja je osvojila drugo mesto z rezultatom 8,28m in je zaostala za paralimpijsko normo, ki znaša 9,00m.

Žan Kranjc je bil v metu diska z rezultatom 7,80m tretji. Prejel je 510 točk. V metu kija je bila vrhunska udeležba najboljših metalcev kija na svetu. Žanu se tokrat nastop v tej disciplini ni najbolj posrečil. Osvojil je 10. mesto z rezultatom 15,52 in 148 prejetimi točkami. Robi Kogovšek, ki je tekel v tandemu z Žanom Rudolfom pa je osvojil odlično drugo mesto z rezultatom 57,13s in 508 prejetimi točkami. Paralimpijsko normo, ki znaša 57,00s je zgrešil le za 13 stotink sekunde.

Janez Hudej