Šport

NAJBOLJŠI ŠPORTNIKI LETA 2023

Konec ali v začetku leta je čas, ko se delijo nagrade najuspešnejšim športnikom, tako vrhunskim športnikom , kot tudi vrhunskim športnikom invalidom. Najbolj prestižna je seveda podelitev najboljšim športnikom, ki jih določi glasovanje športnih novinarjev Slovenije. Tako so za leto 2023 postali najboljša športnica Janja Garnbret, najboljši športnik Tadej Pogačar, najboljša ekipa Moška nogometna reprezentanca. Letos so na prireditvi podelili tudi nagrado za najboljši dosežek med športniki invalidi, ki jo je prejela Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede.

Najboljši športniki invalidi leta

Seveda je svoje športnike nagradila tudi krovna organizacija, ki bdi nad slovenskim športom invalidov, to je Zveza za šport invalidov – Slovenski paralimpijski komite. Slavnostna prireditev je potekala 23. januarja v protokolarnem objektu na Brdu pri Kranju. Zbrane sta nagovorila dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije, ter Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja. Dogodka sta se kot gosta udeležila tudi mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora Slovenije, ter Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Slovenije in Franjo Bobinac, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

Najboljša športnica je postala gluha atletinja Leja Glojrnanič, ki je v poljskem Szczecinu na evropskem prvenstvu na prostem postala evropska prvakinja v skoku v višino, skoku v daljino in mnogoboju, za nameček je bila srebrna v teku na 100 m z ovirami.

Najboljši športnik je postal član Drštva paraplegikov jugozahodne Štajeske Franček Goraz Tiršek,  ki je sinonim za vrhunskost. Šampion iz Gornjega Grada je spet potrdil svoje mojstrstvo v ključnih trenutkih: na Nizozemskem je postal evropski prvak, v Peruju pa osvojil bron na svetovnem prvenstvu. Na Nizozemskem si je pristreljal tudi kvoto za letošnje paralimpijske igre v Parizu.

Podeljena je bila tudi nagrada za najboljšo ekipo, ki jo je prejela Ženska reprezentanca v odbojki sede, ki je nagrado prejela za odlično 2. mesto na evropskem prvenstvu v Italiji.

Podeljeni sta bili tudi nagradi za najbolj perspektivna športnika invalida ,ki sta ju prejela Tija Vrhovnik, nadarjena odbojkarica, in David Škorjanc član Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske, nadarjeni košarkar v košarki na vozičkih.

Najboljši športniki Celja

V ponedeljek 29. januarja je v Narodnem domu v Celju potekala tudi podelitev najboljšim športnikom Celja, ki jih podeljuje Športna zveza Celje in Mesta občina Celje. Slavnostni govorniki na prireditvi, ki jo je prenašala tudi Televizija Celje, so bili predsednik Športne zveze Celje Matej Polutnik, župan Mestne občine Celje Matija Krajnc in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac. Za glasbeno popestritev pa so letos poskrbeli dijaki in dijakinje 1. Gimnazije Celje. Celje še naprej ostaja najbolj športno mesto v Sloveniji, kar potrjuje tudi podatek, da ima največ kategoriziranih športnikov glede na število prebivalcev.

Najboljši športnik Celja je postal deskar na snegu Tim Matnak, najboljša športni atletinja Tina Šutej, najboljša moška ekipa Rokometni klub Celje Pivovarna Laško in najboljša ženska ekipa Ženski košarkarski klub Cinkarna Celje.

Podeljena so bila tudi posebna priznanja za šport invalidov. Žal pa je tokrat prišlo do nerazumevanja novega način izbora s strani našega društva, zato bodo našim najuspešnejšim športnikom priznanja podeljena naknadno.

Čestitamo vsem prejemnikom priznanj in nagrad in jim v letu 2024 želimo obilo zdravja in športnih uspehov.

Aleš Povše