Interesne dejavnosti

DIŠALO PO ZELIŠČIH IN HMELJU

Obiska kolegic iz Prekmurja  v prostorih društva 01.10.2019 so se najbolj razveselile naše članice, ki se ukvarjajo z izdelavo ročnih spretnosti. Vodja Angela Gajšek je pripravila pestro izbiro različnih predmetov iz kvačkanja, pletenja prtičkov… skratka izdelkov katere skozi leto izdelujejo. O njih so ob pitju kavice kot je to navada tudi komentirale in še vsem drugem, kar sodi poleg.

 Pogovor je vmes prekinil le predsednik društva Janez Hudej in gostom zaželel dobrodošlico. Skupaj so se potem dekleta odpravila na ogled zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu. Vrt je bil ustanovljen že davnega leta 1976 v sklopu Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Od začetnih 40 različnih vrst je zbirka skozi leta prerasla na dobrih 200 različnih vrst in sicer tradicionalnih avtohtonih iz Slovenije in drugih delov sveta. V letu 2018 so vrt preselili na novo lokacijo, dobil je tudi novo obliko in tlakovano pot, katera ponazarja hmeljevko (lesen drog, ki služi kot opora hmelju).

Zasajena zelišča so tako dostopna tudi ljudem na vozičkih. Tematika zasajenih rastlin v vrtu predstavlja različne vrste zdravljenja bolezni. Od zelišč za zdravljenje urogenitalnega sistema, zdravljene dihal, zdravljene ožilja, zdravljene prebavil, zdravljene živčnih obolenj, zdravljene imunskega sistema… Nakup ekološko pridelanih zelišč je možen le v spomladanskem času.

Za zaključek smo obiskali še Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva prav  tako v Žalcu. V muzeju je predstavljena zgodovina pridelovanje hmelja nekoč in danes ter začetki varjenja piva v Savinski dolini znani tudi po dolini zelenega zlata. Neizpolnjen cilj je ostal le ogled in pokušina na Fontani piva. Če ne prej se Prekmurski prijatelji oglasijo pri nas spet prihodnje leto v mesecu avgustu in si bodo ogledali še sodoben način obiranja in sušenje hmelja. Piva do takrat zagotovo ne bo zmanjkalo.

Peter Planinšek