Interesne dejavnosti

CELULITIS – OKUŽBA KOŽE

Kaj je celulitis?

Celulitis je bakterijska okužba, ki se pojavi v globljih tkivih kože. Običajno ga povzroča sev stafilokokov ali sev streptokokov, lahko pa ga povzročajo tudi drugi bakterijski sevi. Običajno ni resen, če ga zdravimo hitro, lahko pa postane potencialno nevaren, če se razširi v krvni obtok in razširi na bezgavke. Razumevanje celulitisa in njegovih opozorilnih znakov vam lahko pomaga olajšati in se izogniti resnim življenjsko nevarnim stanjem.

Vzroki za celulitis

Celulitis povzročajo poškodbe kože, ki omogočajo vstop bakterijam. Poškodbe, ki omogočajo vstop bakterijam, vključujejo ureznine, praske, pike žuželk, kirurške reze ali katero koli drugo vrsto preloma kože. Povzročijo ga lahko tudi stanja, kot sta ekcem ali atletsko stopalo, ki povzročajo razpoke na koži. Vsaka poškodba lahko povzroči njegov razvoj.

Dejavniki tveganja za celulitis

Nekateri ljudje imajo večje tveganje za razvoj celulitisa. Sem spadajo ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, sladkorno boleznijo ali slabo cirkulacijo. Tisti, ki imajo kožne bolezni, ki povzročajo razpoke ali lomljenje kože, so uživalci drog ali so v preteklosti že imeli celulitis, so tudi bolj izpostavljeni tveganju. Ljudje v teh kategorijah tveganja bi morali sprejeti dodatne previdnostne ukrepe, da bi se izognili zlomom kože. Morali bi biti pozorni na prve znake razvoja celulitisa.

Prvi znaki in simptomi

Celulitis lahko diagnosticiramo z vizualnim pregledom. Nekateri prvi znaki, ki se pojavijo, vključujejo pordelost, vnetje, bolečino ali občutljivost na tem območju. Vključuje tudi bolečino ali izpuščaj, ki hitro raste. Koža je videti zategnjena, sijajna in otekla. Območje je toplo na dotik in v središču območja lahko nastane gnoj ali absces. Lahko imate tudi manjšo vročino. Celulitis se lahko pojavi hitro in precej hitro napreduje. Če se pojavi kateri od teh znakov, je pomembno, da se obrnete na zdravnika da vas pegleda.

Zmerno do hudo celulitis

Z napredovanjem okužbe se celulitis širi. Ko se to zgodi, se lahko razvijejo tudi resnejši znaki. Znaki lahko vključujejo tresenje, mrzlico, omotico in utrujenost. Morda imate tudi toplo kožo, bolečine v mišicah in znojenje. To so znaki, da je okužba napredovala in se vaše telo poskuša boriti z njo. Običajno je najbolje poiskati pomoč zdravnika, da se ne bo še naprej širila in postala še bolj resna.

Znaki resnega celulitisa

Celulitis se začne kot draženje kože in vnetje, nato pa napreduje do bolj gripi podobnih simptomov. Lahko pride do okužba krvi, ki prizadene celoten sistem telesa. Znaki, da se je razvila resna okužba, vključujejo otekle bezgavke. Na prizadetem mestu imate lahko tudi večjo pordelost, oteklino in gnoj. Letargija in zaspanost ter mehurji ali rdeče proge, ki izvirajo iz mesta, so tudi znaki resnejše težave. Če se kateri od teh simptomov razvije, je pomembno, da pridete v zdravstveno ustanovo, ker lahko okužba po tej točki postane življenjsko nevarna. Celulitis lahko hitro napreduje, zaradi česar je zdravljenje v zgodnjih fazah pomembeno, da ne napreduje v resnejšo obliko.

Zdravljenje

Najpogostejše zdravljenje celulitisa so peroralni antibiotiki, običajno od 10 do 21 dni. Pomembno je, da zdravilo jemljete ves čas, tudi če simptomi izginejo in se počutite bolje. Vrsta predpisanega antibiotika je odvisna od seva bakterij, ki povzročajo okužbo, in dejavnikov, kot so alergije ali druga zdravila, ki jih jemljete. Zdravnik lahko predpiše tudi zdravila za lajšanje bolečin, ki olajšajo bolečino na mestu okužbe. Pomembno je, da med zdravljenjem počivate in pijete veliko tekočine. Značilno je, da se simptomi začnejo izboljševati v 24 do 48 urah.

Kdaj poklicati svojega zdravnika

Največkrat antibiotiki omogočijo izboljšanje celulitisa v nekaj dneh. Če pa se po treh dneh simptomi ne odzivajo, je pomembno, da pokličete zdravnika ali obiščite urgenco, če se vam zviša temperatura. Če se po sedmih do desetih dneh antibiotikov vaše stanje ne izboljša, je morda čas za nov krog antibiotikov. Čeprav se večina primerov celulitisa reši v 7 do 10 dneh, lahko hudi primeri trajajo dlje. Poleg tega lahko tisti z oslabljenim imunskim sistemom težje zacelijo okužbo.

Možni zapleti

Večina primerov celulitisa mine brez zapletov, včasih pa se lahko razvijejo resni zapleti. Ti zapleti lahko vključujejo nekrozo tkiva ali gangreno. Morda imate vnete bezgavke, okužbo krvi, poškodbe živcev ali simptome, povezane s srcem. Tisti, ki že imajo bolezen, kot so visok krvni tlak, diabetes ali oslabljen imunski sistem, so v večji nevarnosti za razvoj tovrstnih zapletov.

Pogosti kraji celulitisa

Najbolj značilno področje za nastanek celulitisa je na nogah. Lahko pa se razvije na katerem koli predelu telesa. Kjer koli je koža zlomljena se lahko razvije celulitis. Pomembno je razumeti, da celulitis vključuje globlje plasti tkiva. Ni le na površini, kot pri okužbah, kot je impetigo, ampak vključuje tudi globlja tkiva. To je tudi tisto, zaradi česar lahko tako enostavno vstopi v krvni obtok in postane hujša okužba.

Preprečevanje celulitisa

Nekaj ​​stvari vam lahko pomaga, da se izognete celulitisu. Prva je pravilna oskrba ran. Če imate urez, je pomembno, da nanesete lokalni antibiotik in poskrbite, da bo povoj čist in suh. Ohranjanje vlažnosti kože in preprečevanje razpok vam bo pomagalo tudi, da se izognete okužbi. Vsako površinsko kožno bolezen je treba čim prej zdraviti, da se prepreči možnost okužbe. Pomaga vam lahko tudi nošenje zaščitne opreme za preprečevanje poškodb med delom ali igranjem. Bodite previdni, če imate bolezni, kot so motnje krvnega obtoka ali diabetes. Prepričati se morate, da se vam ne pojavijo rane ali mehurji, ki bi lahko povzročili celulitis. Če imate kirurško rano, obvezno upoštevajte zdravnikova naročila o negi ran.

Vir: Splet