Interesne dejavnosti

PREDAVANJE O APITERAPIJI

Kljub zaostrenim pogojem smo na Društvu paraplegikov jugozahodne Štajerske v torek 9. novembra organizirali predavanje o apiterapiji. Obiskal nas je g. Vlado Pušnik predavatelj na Čebelarski zvezi društev Maribor in velik strokovnjak za apiterapijo. Člani so predavanje spremljali v živo na društvu in preko »ZOOM« aplikacije. G. Vlado Pušnik nam je v prvem delu predavanja predstavil kaj apiterapija sploh je. Gre za vedo, s pomočjo katere preprečujemo, zdravimo ali rehabilitiramo človeka pa tudi živali, ki imajo eno ali več bolezni oz. bolezenskih stanj s pomočjo čebeljih pridelkov, ki so: med, cvetni prah, propolis, čebelji vosek, matični mleček, čebelji strup, apilarnil in čebele. Gre za Holistično medicino in je lahko odlična dopolnitev klasični medicini predvsem v preventivi in rehabilitaciji. Dotaknili smo se tudi zgodovine in začetkov apiterapije v Sloveniji.

Dr. Filip Terč, po rodu sicer iz Češke, je s čebeljim strupom zdravil revmatizem že sredi 19. stoletja in je bil začetnik apiterapije na področju Maribora. Trenutno nad razvojem, izobraževanji in vsem o apiterapiji skrbi Sekcija apiterapevtov Slovenije, ki jo vodi g. Vlado Pušnik. Drugi del predavanja pa je bil za naše člane še posebej zanimiv. G. Pušnik nam je predstavil katere čebelje pridelke lahko uporabimo za katere tegobe, ki nas tarejo. Že prej nam je v pisni obliki tudi pripravil s kakšnimi odmerki si lahko pomagamo in kolikokrat na dan jih jemati, ker preveč je lahko tudi škodljivo. In kateri so tisti čebelji izdelki, ki se v apiterapiji uporabljajo in zakaj: Najbolj poznan je seveda med, ki je poleg uživanja primeren tudi za masaže, inhalacije, kopeli, tudi pri zdravljenju ran. Če med kristalizira, to pomeni da gre za pristen naravni produkt.

Propolis deluje protibakterijsko, protivirusno, protiglivično, protibolečinsko, protialergijsko in je tudi močan antioksidant. Njegova uporaba je lahko res vsestranska. Čebelji vosek lahko sestavlja razna mazila ali obloge. Matični mleček je najdražji preprat s številnimi pozitivnimi zdravilnimi lastnostmi in je nekakšen naravni doping. Cvetni prah je poln mineralnih snovi, vitaminov in aminokislin. Malo manj znanj je apilarnil, ki ima podobne lastnosti kot matični mleček, se pa uporablja v druge namene. Čebelji strup pa pomaga predvsem kot protibolečinsko sredstvo, deluje pa tudi protivnetno. Seveda je imel g. Pušnik, ki se z apiterapijo ukvarja že več kot 35 let, številne pripravke s sabo in nam jih je tudi pokazal. Pripravke v večini izdeluje oziroma pridobiva sam in tako tudi najbolje ve kakšne kvalitete so.

Odgovarjal je tudi na naša vprašanja, ko nas je zanimalo s čim si pri naših tegobah lahko pomagamo. Seveda smo izvedeli kako samo zdravljenje tudi poteka, kako je z izobraževanjem, kako je z apiterapijo v nekaterih drugih državah in podobno. Izvedeli smo res veliko, ampak kot je ob koncu poudaril g. Pušnik, morda samo pol procenta vsega o apiterapiji. Tudi sam se še vedno uči, kajti apiterapija je res obširno področje znanja in zahteva veliko vlaganja in učenja. Z veliko novega znanja smo tudi lažje odšli domov.

Aleš Povše