Interesne dejavnosti

DAN ZDRAVJA V CELJU

Svetovna zdravstvena organizacija je bila ustanovljena 7. aprila in prav zato se na ta dan praznuje svetovni dan zdravja. Letos SZO obeležuje že 75. let, letošnji slogan pa je »Zdravje za vse«. SZO je bila s strani držav sveta ustanovljena z namenom, da bi države spodbujale zdravje, ohranjale svet varen in ščitile ranljive – na način, da bi lahko vsi in povsod dosegli najvišjo raven zdravja in dobrega počutja za zadovoljno življenje v mirnem, uspešnem in trajnostnem svetu.

Tudi letos je Projektna pisarna Celje – zdravo mesto, ki deluje pod okriljem Javnega zavoda Socio, v sodelovanju z Mestno občino Celje, v soboto 13. maja pripravila dogodek v mestnem središču Celja, ki je obeležil Svetovni dan zdravja.

Na številnih stojnicah so se vse dopoldne številne organizacije ponujale različne informacije, izvajale animacijo mimoidočih, iz središča mesta pa sta krenila tudi dva medgeneracijska pohoda. Obiskovalci so tako lahko telovadili, plesali, si izmerili krvni tlak, sladkor ali holesterol, spoznali policijsko opremo, prvo pomoč in uživali ob plesnih in glasbenih točkah.

S svojo stojnico se je tudi letos predstavilo Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske. Zaradi nevarnosti dežja smo imeli na stojnici malo manj gradiva, ampak kljub temu so se pri nas ustavili številni in z nami pokramljali, nas povprašali o naših dejavnostih, si ogledali naše publikacije, predvsem otroci pa so  preizkusili tudi košarkarske vozičke.

Svetovni dan zdravja je s takimi dogodki, kot se vsako leto organizirajo v mestnem jedru Celja, lepa priložnost tudi za naše društvo, da nas spozna nekoliko širša populacija in vidi, da smo še kako aktivni na številnih področjih. Prav zato se že veselimo dogodka prihodnje letu, upamo pa predvsem na malo boljše vreme, ki nam bo omogočila še boljšo in bolj bogato predstavitev ter promocijo naših dejavnosti.

Aleš Povše