Interesne dejavnosti

MED MNOŽICO STOJNIC TUDI NAŠE DRUŠTVO

Svetovni dan zdravja praznujemo vsako leto 7. aprila od leta 1950 naprej, ko smo ta dan praznovali prvič in je bil določen kot datum za praznovanje ustanovitve Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) 7. aprila 1948 leta. Poslanica letošnjega praznovanja je »Naš planet, naše zdravje«. Sredi pandemije, onesnaženega planeta, vse pogostejših bolezni, kot so rak, astma, bolezni srca, bo Svetovna zdravstvena organizacija na svetovni dan zdravja 2022 posvetila svetovno pozornost nujnim ukrepom, potrebnim za ohranjanje zdravja ljudi in planeta, ter spodbujala gibanje za ustvarjanje družb. osredotočeni na dobro počutje. WHO ocenjuje, da je več kot 13 milijonov smrti po vsem svetu vsako leto posledica okoljskih vzrokov, ki se jim je mogoče izogniti.

To vključuje podnebno krizo, ki je največja nevarnost za zdravje, s katero se sooča človeštvo. Podnebna kriza je tudi zdravstvena kriza. V Celju je letošnji Svetovni dan zdravja 23.04.2022 obeležilo kar 49 različnih društev, organizacij in posameznikov, ki so predstavili področja svojega delovanja usmerjena h krepitvi zdravja in zdravemu načinu življenja. Vsi predstavniki so imeli stojnico in potrebne rekvizite za predstavitev. Naše društvo se vsako leto predstavi z aktivnostmi, ki so usmerjene k ohranjevanju zdravju, interesnimi dejavnostmi ter športu in rekreaciji. Letos smo prikazali športne vozičke za igranje košarke in rokometa, predstavil pa se je tudi aktiv žensk s svojimi ročno izdelanimi izdelki.

Na prireditvi se je zbrala velika množica ljudi, ki so uživali ob različnih glasbenih vložkih naših znanih glasbenikov in jih precej hladno vreme sploh ni motilo. Takšne prireditve so za delo in delovanje društva vedno pomembne, ker imamo možnost predstavitve našega dela v živo. Letos smo imeli v društvo nekaj težav z udeležbo na dogodku. Poleg zelo hladnega vremena, ki za naše zdravje ni ravno zdravilno, so na isti dan bile še dve aktivnosti: Zaključek lige v kegljanju in košarki. Kljub tem oviram smo predstavitev našega društva izpeljali tudi ob letošnjem Svetovnem dnevu zdravja in prispevali kamenček v mozaik bolj zdravega planeta Zemlja.

Janez Hudej