Šport

ŽE 53. MEMORJAL PROF. BOJANA HROATINA IN 32. DRŽAVNO PRVENSTVO V ATLETIKI

Že 53. memorial prof. Bojana Hrovatina in 32. odprto državno prvenstvo v atletiki S 13 udeleženci je naše društvo imelo najvišjo udeležbo. V soboto 10.septembra 2022 je bil na Stadionu Bonifika v Kopru  53. memorial Bojana Hrovatina in odprto državno prvenstvo v atletiki. Sodelovalo je rekordno število držav, sedem: Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna Gora, Makedonija in Češka.

Začetek tekmovanja, z lepo mednarodno udeležbo je naznanila Zdravljica, nato pa so športnike pozdravili, nagovorili in zaželeli dobre rezultate: podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softič, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, predsednik Društva paraplegikov Istre in Krasa Benjamin Žnidaršič, vodja atletike Janez Hudej, ki je predstavil potek tekmovanja in vodja športa Gregor Gračner, ki je prisotne seznanil s celostnim programom.

Zbralo se je 68 tekmovalcev, ki so se tradicionalno pomerili v troboju metov, troboju voženj s hitrostnimi vozički (»formulami«) in navadnimi vozički, v vožnji na 800m, memorialni vožnji na 100 metrov in ekipnemu meddržavnemu mnogoboju. Ekipo Slovenije sta iz našega društva zastopala Žnidarec Metoda in Stakne Nejc. Ekipo sestavljajo štirje tekmovalci, ki tekmujejo v troboju metih in memorialni vožnji na 100 m. Tudi etošnjo leto so bili tekmovalci iz našega društva zelo uspešni.

Poleg dobrih uspehov se lahko pohvalimo tudi z najvišjo udeležbo tekmovalcev iz enega društva. Tekmovanja se je udeležilo 13 naših atletov, ki so osvojili zdaleč največ medalj. Skupaj šestnast, 14 posamično in dve ekipno in smo po uspehu bili še boljši kot leta 2021, ko je memorial bil na Ptuju. Medalje so bile podeljene za državno prvenstvo, tekmovalci iz drugih držav so prejeli medaljo za absolutno uvrstitev. Osvojili smo: osem zlatih medalj,  pet srebrnih medalj in tri bronaste medalje.  Enkrat četrto, štirikrat peto, ter po enkrat šesto, osmo in trinajsto mesto.

Zlata medalja:

– Žnidarec Metoda (troboj meti, 100m memorialna, ekipa SLO),

– Plank Henrik (troboj meti),

– Hudej Janez (troboj meti),

– Stakne Nejc (troboj meti, ekipa SLO) in

– Matić Radosav (troboj meti)

Srebrna medalja:

– Štarkel Jerneja (troboj meti),

– Povše Aleš (troboj meti)

– Hudej Janez (troboj vožnje formula),

– Pernić Sanjin (troboj vožnje-navadni vozički)                                 

– Aleš Povše (800m)

Bronasta medalja:  

-Marion Damjana (troboj meti)          

– Povše Aleš (troboj vožnje formula)                 

– Hudej Janez (800m),

Ostale razvrstitve:

  1. mesto: Pernić Sanjin (100m memorialna)
  2. mesto 4x: Plavčak Luka (troboj meti), Pernič Sanjin (Troboj meti), Vurušić Stjepan (troboj meti), Kac Jernej (troboj vožnje formule)
  3. mesto: Pernić Sanjin (800m)
  4. mesto: Jeranko Igor (troboj meti)
  5. mesto: Stakne Nejc (100m memorialna)

Tekmovanje je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije in Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paraolimpijski komite , soorganiziralo Društvo paraplegikov Istre in Krasa. Pri pripravi tekmovališča in izvedbi tekmovanja so pomagali sodniki  Sodniški zbora Atletskega kluba Koper pod vodstvom gospoda Klavdija Frankoviča in številnih prostovoljcev, ki so svoje delo res odlično opravili.

Tekmovanje je podprla Mestna občina Koper in Zavod za šport Mestne občine Koper, ki ga je zastopal direktor Dušan Lončarevič. Naše največje atletsko tekmovanje je nekoliko zmotila nevihta ob koncu metalnih disciplin, a smo tekmovanje izvedli v celoti. Tekmovalci so se najprej pomerili v trobojih (met kopja, kija, diska in suvanje krogle).

Na petih tekmovališčih so tekmovalci imeli na voljo 7 metov za posamezno disciplino. Enega poizkusnega in šest  v konkurenci, sodniki pa so na tekmovalni list vpisali le najboljši izmerjen rezultat.Po končanih nastopih v metalnih disciplinah so bile na sporedu še tekaške discipline oziroma vožnje.

Troboj 100, 200 in 400m navadni vozički in Formule, 800m v spomin novinarja Henrika  Übeleisa  in 100m, memorialni disciplini, ki je posvečena prof. Bojanu Hrovatinu. Zaključek tekmovanja s podelitvijo sta izvedla Gregor Gračner in Žiga Kobašević, strokovni sodelavec Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paraolimpijski komite. Podelitve priznanj sta se udeležila tudi Špela Ponomarenko Janić, vrhunska kajakašica na mirnih vodah in Matjaž Markič, vrhunski plavalec.

Janez Hudej