Šport

KAMP GORANA DRAGIĆA

Kdo je Goran Dragić je povsem znano vsakemu, ki spremlja, četudi le bežno, dosežke slovenskih športnikov. Zato, ker sem s tem izjemnim športnikom in človekom imel priložnost govoriti na štiri oči se čutim dolžnega, da o njem napišem kratek povzetek njegove neverjetne športne kariere. Goran Dragić (6. maj 1986) je eden najboljših slovenskih košarkarjev ter športnikov vseh časov. Ljubljančan, oče dveh otrok in izjemna osebnost, ki se vsak dan trudi razmišljati pozitivno. V zgodovino slovenskega športa se je organizator igre med drugim vpisal kot prvi Slovenec, ki je nastopil na All Star tekmi Lige NBA.

Še posebej pa se je v to zgodovino vpisal kot kapetan slovenske reprezentance v košarki, ki je v Istanbulu leta 2017 osvojila naslov evropskega prvaka, on pa je bil razglašen za najboljšega igralca prvenstva. Žal mu kljub izjemnim igram v ligi NBA ni uspelo osvojiti šampionskega prstana, ki ga prejmejo igralci  zmagovalne ekipe najmočnejše košarkarske lige na svetu. Najbližje temu dosežku je bil leta 2020, ko je igral z ekipo Miamija v velikem finalu Lige NBA. Manj kot njegove predstave pod košarkarskimi koši pa je ljudem poznana njegova humanitarna dejavnost. Že od leta 2014 organizira svoje košarkarske kampe za mlade. Leta 2020 je ustanovil Fundacijo  Goran Dragić katere namen je prenavljanje in vzpostavitev pametnih košarkarskih igrišč po vsej Sloveniji ter skrb za socialno ali gibalno ogrožene otroke ter parašportnike.

V letošnjem letu je bila otvoritev prvega Gogijevega igrišča v Prekmurju pri Osnovni šoli I, ki se je zgodila v sredo, 21. junija 2023. Fundacija Goran Dragić je v sodelovanju s sponzorji in partnerji Zvezi paraplegikov Slovenije na otvoritvi podarila ter v uporabo predala tri športne vozičke za tri mlade slovenske reprezentante v košarki na vozičkih. Letos je fundacija organizirala že deveti Košarkarski kamp Gorana Dragića. Ta je potekal med nedeljo, 9., in soboto, 15. julija, tretjič zapored ga je gostilo Laško, natančneje hotel Thermana Park Laško in športna dvorana Tri lilije. Košarkarskega kampa Goran Dragić se lahko udeležijo fantje in dekleta, stari od 9 do 15 let. V tednu dni, ki ni namenjen zgolj treningom košarke ampak gre tudi za obilico drugačnih športnih dejavnosti, domiselnih doživetij, zabave in sklepanja novih prijateljstev.

V torek 7.julija 2023 dopoldne je v telovadnici Osnovne šole Primoža Trubarja, PŠ Debro v Laškem 140 mladostnikov imelo med drugim možnost spoznati tudi parašport. Letos je namreč ZVEZA ZA ŠPORT INVALIDOV SLOVENIJE SLOVENSKI PARALIMPIJSKI KOMITE ponovno prejela povabilo, da mladim predstavi parašport. Na kampu, kjer je Zveza predstavila sedem športnih panog, ki jih je Goran Dragić vse preizkusil, so sodelovali kar štirje člani našega društva. Jerneja Štarkel, Simon Gračnar, Nejc Stakne in Janez Hudej. Predstavljeni so bili naslednji športi: Košarka na vozičkih (predstavila sta jo Žiga Kobaševič in Simon Gračnar), poligon za slepe in golbal (Kristina Žagar), boccia (Maja Bobnar in Blaž Adamlje), odbojka sede (Lena Gabršček in Jana Čander), paralokostrelstvo (Brina Božič in Jerneja Štarkel), paraatletika (Janez Hudej in Nejc Stakne) in curling na vozičkih (Gregor Verbinc in Anja Pečaver).

Druženje z mladimi in Goranom Dragićem, ki so z zanimanjem preizkusili vse »športne postaje« je tudi za nas bilo posebno doživetje in izkušnja. Letos smo Goranu še posebej hvaležni za njegovo dobrodelnost tudi zato, ker je naš član David Škorjanc bil eden od treh prejemnikov vozička za igranje košarke.          

Janez Hudej