Interesne dejavnosti

LETNO SREČANJE ČLANOV DRUŠTVA V OBČINI LAŠKO

Tokrat smo se člani, njihovi svojci in spremljevalci srečali v neposredni bližini jezera Marof na Mrzlem Polju, kjer smo se nekoč redno zbirali na letnih srečanjih. V petek 07. julija 2023 nas je pot peljala na piknik plac Marof, v majhno vasico Marijina Vas, ki leži v občini Laško. Piknik plac Marof je le streljaj od prej omenjenega jezera, ki ga skupaj z ribiško kočo upravlja Ribiška Družina Laško in na katerem naše društvo vsako leto prireja ligaško tekmovanje ZPS v Ribolovu.

Še eno znamenitost v bližini velja omeniti. To je Kartuzija Jurklošter, ki je bila v ustanovljena leta 1170, in je bila ena od treh najstarejših srednjeevropskih kartuzij. Kartuzija je bila 1199 iz gospodarskih razlogov razpuščena, vendar pa leta 1209 ponovno obujena. Do leta 1227 sta bila postavljena enoladijska cerkev in samostan. V samostanski cerkvi naj bi bila pokopana Veronika Deseniška.

Dokončno so kartuzijo ukinili leta 1595 in samostan predali jezuitom, po zatrtju jezuitskega reda leta 1780 so ga večji del podrli in konec 18. stoletja sezidali novo graščino v poznobaročnem slogu. Torej vzrokov je bilo več kot dovolj, da smo se odločili za to čudovito lokacijo, ki se nahaja sredi neokrnjene narave s prelepimi razgledi na sosednje hribe in velikim prostorom za izvedbo samega piknika kot tudi mnogih družabnih aktivnosti, hkrati pa je z igrali bilo poskrbljeno tudi za naše najmlajše.

Izpolnjeni so bili vsi pogoji za lepo druženje. Edini težavi sta bili neasfaltirano, sicer zelo veliko parkirišče in zelo strm dostop do piknik prostora iz parkirišča. Potem, ko smo ti težavi premagali pa se je pred nami odprl čudovit, povsem raven prostor, na katerem stoji zelo velik kozolec s teraso in zelenico, tako da je morebitna nejevolja zaradi dostopa, kaj hitro minila. Srečanja članov so namenjena predvsem druženju in izmenjavi bogatih izkušenj, ki jih imajo posamezniki zaradi poškodbe hrbtenjače. Tudi tokrat so bili za to dokaz veseli obrazi udeležencev, ki so se po dolgem času zopet srečali s prijatelji iz društva. Stekli so pozdravi, klepeti, druženja in čas je ob dobri pijači in jedači, ki so jo pripravili v kuhinji piknik placa, kar prehitro mineval.

Poskrbljeno je bilo tudi za športno rekreativne dejavnosti. Nekateri so se pomerili v namiznem tenisu, drugi pa so lahko preverili svoje strelske sposobnosti. Vodja strelišča in tekmovanja v streljanju je bil Vinko Hren, ki je poskrbel za varnost in pravilno izvedbo tekmovanja. Sonce je daleč na zahodu svoje tople žarke že skrilo, ko smo se počasi drug za drugim poslovili od dogajanja, ki nas je ta lep popoldan spremljalo na piknik prostoru v Marijini Vasi.

Janez Hudej

Rezultati v streljanju:

Paraplegiki (SH-1) Tetraplegiki (SH-2) Spremljevalci
1.     Hren Vinko (78)      1.     Jeranko Igor (42) 2.     Ratkanj  Šandor (59)
3.     Hudej Janez (74)      2.    Žnidarec Metoda (38) 4.     Ostojić Kristina (48)
5.     Štruclin Zoran (72)   6.     Žnidarec Tilen (45)
7.     Stakne Nejc (70)   8.     Naglič Lalita (39)
9.     Lednik Matej (68)   10.  Turk Simon (38)
11.  Ostojič Mićo (56)   12.  Djaferovski Denis (30)
13.  Urban Anton (55)   14.  Supić Jaka (13)
15.  Berlak Franc (16)