Šport

NARAVOSLOVNI DAN NA THERMANI LAŠKO

V Thermani Laško so skupaj s Osnovno šolo Primoža Trubarja Laško in Podružnično osnovno šolo Debro, v petek 17. novembra, pripravili naravoslovni dan na temo »Rehabilitacija in obnovitvena rehabilitacija« za učence osmih razredov. Učence sta v telovadnici wellnes cetra v Thermani sprejeli Nina Pader Topole, vodja marketinga in Barbara Černec Dobovičnik, vodja program hotelirstvo in medicina. Na naravoslovni dan sva bila povabljena tudi Boris Hebar in Aleš Povše iz Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske.

Najprej sta učencem predstavili zgodovino Zdravilišča Laško, nato pa tudi pomen in namen rehabilitacije po poškodbah in operacijah in obnovitvene rehabilitacije. Zdravilišče Laško je trenutno namreč drugi največji izvajalec rehabilitacije v Republiki Sloveniji. K njim hodijo predvsem bolniki z nevrološkimi težavami, na obnovitveno rehabilitacijo pa člani Zveze paraplegikov Slovenije in člani Združenja multiple skleroze Slovenije. Po uvodni predstavitvi, so se učenci razdelili v dve skupini.

Prva skupina je odšla z vodjem delovne terapije Juretom Krivcem na ogled prostorov delovne terapije, druga skupina pa je ostala v telovadnici, kjer sva jim Boris in Aleš predstavili najini zgodbi, zakaj in kako sva pristala na vozičku, kako je potekala rehabilitacija, kakšne težave srečujeva v vsakodnevnem življenju, s kakšnim športom se ukvarjava (košarka na vozičkih, rokomet, kolesarstvo,…), kako voziva avto in zakaj je pomembna vsakoletna obnovitvena rehabilitacija.

Odgovarjala sva tudi na njihova vprašanja. Enako nato tudi še za drugo skupino, ki je bila še posebej radovedna. Po dveh poučnih urah, ko so izvedeli in se naučili veliko novega, so se učenci odpravili nazaj na šolo, kjer so jih že čakale druge obveznosti. Člani društva se z veseljem odzovemo podobnim vabilom, saj jim lahko skozi naše zgodbe na slikovit način predstavimo kaj invalidnost sploh je in da ko do tega pride, ni konec sveta.

Aleš Povše