Šport

SLOVENSKA BAKLA PARIZ 2024

Olimpijske igre so največji festival športa na svetu in potekajo vsaka štiri leta. Olimpijski ogenj je ena od največjih znamenitosti olimpijskih iger. Kot pred vsako olimpijado so ga tudi tokrat prižgali po starodavnem izročilu v Herinem templju in se s tem posvetili zapuščini prvotnih olimpijskih iger ter okrepili vez med antičnimi in modernimi igrami. Ogenj nato številni nosilci nosijo vse do olimpijskih iger in ugasne šele ob koncu iger. V Slovenji že pred drugo olimpijado nosimo olimpijsko Slovensko baklo in s tem nosimo tudi olimpijske sanje.

S tem širimo vrednote olimpizma, povezujemo ljudi z vseh koncev države in s tem želimo našim športnicam in športnikov, ki bodo zastopali Slovenijo na olimpijskih igrah v Parizu, vliti dodano moč in motivacijo še pred otvoritveno slovesnostjo. Bakla potuje po Sloveniji tri mesece in obišče vse občine ter tudi nekatere kraje v sosednjih državah kjer živijo zamejski Slovenci in Slovenke. Zgodba slovenske bakle se je začela pisati pred olimpijskimi igrami v Tokiu. Rojena v pepelu in ognju jeklarne v Ravnah na Koroškem. Bakla v sebi nosi večstoletno jeklarsko tradicijo, obenem pa predstavlja poklon vsem vpetim v njeno izdelavo in vsem slovenskim športnikom in športnicam.

V srčici vsakega elementa tli močan simbolizem, kar daje bakli poseben, avtentičen slovenski duh. Ročaj je izdelan iz bukovega lesa, ki simbolizira modrost in samozavest, objema pa ga pet olimpijskih krogov. Le-ti so simbol povezovanja, ene izmed ključnih vrednot Mednarodnega olimpijskega komiteja. Plamenica, oblikovana kot krona in z vgravirano silhueto Triglava, je izdelana iz nerjavečega jekla, ki pa simbolizira trdnost in trajnost. Plamen v kroni bakle širi toploto in svetlobo, simbol upanja. Ponosni smo, da so jo na njeni poti po Sloveniji nosili tudi nekateri člani našega društva in s tem pomagali širiti olimpijski duh.

Aleš Povše

Foto: Jurij Kodrun/Bobo

Dodaj odgovor