Šport

VELIKA SPODBUDA ZA PARAPLAVAVCA GAŠPERJA

Šestnajstletni paraplavalec iz Lok pri Mozirju se je rodil z mielomeningocelo, a kljub temu, da je na vozičku, ga to ne ovira pri športnem udejstvovanju. Še več, plavanje trenira že od šestega leta in na različnih tekmovanjih dosega izjemne rezultate. Dobri dve leti je član mladinske paraplavalne reprezentance, tako lani kot letos je postal državni prvak, rekorder na 400 metrov prosto, medalje pa osvaja tudi na različnih mednarodnih tekmovanjih. V prihodnosti želi seveda rezultate še izboljšati in se udeležiti paraolimpijskih iger, kjer cilja na čim višjo uvrstitev.

Gašper Glušič, danes dijak 2. letnika Elektro in računalniške šole Velenje (smer tehnik računalništva), ima že, odkar pomni, rad šport in vse oblike gibanja, največjo strast pa je že pri šestih letih našel v plavanju: “Plavanje me sprošča in mi omogoča, da sem v dobri fizični in psihični kondiciji. Ravno zato so me starši pred devetimi leti vpisali v Plavalni klub Velenje, kjer pod vodstvom Katarine Praznik treniram paraplavanje.”

Da zanj ni ovir, dokazuje že dejstvo, da kljub prirojeni mielomeningoceli, katere posledica je parapareza spodnjih udov, trenira z veliko vnemo, zato se ne gre čuditi, da so trenerji v njem že zelo zgodaj opazili potencial. Kot pojasni njegova trenerka Katarina Praznik, sta ga ravno njegova pridnost in talent pripeljala do zavidanja vrednih rezultatov: “Gašper je že drugo leto zapored član mladinske paraplavalne reprezentance. V letih 2022 in 2023 je postal državni prvak, rekorder v disciplini 400 prosto, uspešen je bil na mednarodnih IPC-tekmovanjih v Zagrebu in Splitu – osvojil je medaljo v absolutni konkurenci, plaval je na svetovnem pokalu v Italiji 2022 in 2023, uspešno pa je nastopil tudi na evropskih paraigrah mladih, ki so potekali lani na Finskem.”

Član reprezentance

V svoji klasi 56 je bil prvi med mlajšimi mladinci, skupno v vseh klasah po točkah pa je dosegel odlično sedmo mesto v disciplini 400 prosto, ki je za zdaj njegova paradna disciplina. Prijavljen je bil tudi na svetovne igre v Angliji, vendar je nekaj dni prej nesrečno padel in si zlomil kolk. Posledično mu je daljša odsotnost s treningov odnesla nekaj sekund boljši rezultat, ni pa mu odnesla volje do športa in trdega dela. Takoj ko je od zdravnice dobil zeleno luč, je ponovno začel trenirati.

Že drugo leto zapored je član mladinske paraplavalne reprezentance. V letih 2022 in 2023 je postal državni prvak, rekorder v disciplini 400 prosto, uspešen je bil na mednarodnih IPC-tekmovanjih v Zagrebu in Splitu. Na njih je osvojil medaljo v absolutni konkurenci, uspešno pa je nastopil tudi na evropskih paraigrah mladih, ki so potekale lani na Finskem. Letos je poleg mnogih medalj na mednarodnih tekmovanjih prvič plaval tudi na svetovnem pokalu Openparaswimming na Sardiniji, kjer je dosegel odlično peto mesto. Lani pa je bil na podlagi svojih dosežkov na prireditvi Naj parašportnik leta ZŠIS – PK razglašen za najperspektivnejšega mladega parašportnika Slovenije. V MG Velenje je bil tudi že prejemnik priznanja za dosežene športne uspehe kar tri leta zapored. Motivacijo za nadaljnje uspehe mu poleg lastnih odličnih rezultatov dajejo tudi drugi parašportniki, ki kljub svojim omejitvam zavzeto trenirajo, trdo delajo in se lahko pohvalijo z izjemnimi dosežki. Kot še doda njegova trenerka, je pred njim cvetoča plavalna kariera, v kar verjame tudi sam.

Vir: Ekipa 24