Interesne dejavnosti

SPREMEMBA ŽIVLJENSKE SITUACIJE IN NOTRANJI SPREMLJAJOČI PROCESI

V sredo, 27. novembra 2019 je v prostorih Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske potekalo predavanje na temo ”Sprememba življenjske situacije in notranji spremljajoči procesi”, ki je bilo izvedeno v sodelovanju z Zavodom VOZIM v sklopu projekta ”Vozim življenje po nesreči”. Predavanje je izvedla gospa Petra Žnidarčič, diplomirana psihologinja, magistrica znanosti s področja psihologije dela in organizacije ter certificirana Life Technology inštruktorica. Tematsko predavanje je bilo namenjeno tako osebam s poškodbo hrbtenjače, kot tudi njihovim svojcem in vsem posameznikom, ki so v svojem življenju bili izpostavljeni določeni travmatski izkušnji.

Gospa Petra Žnidarčič je v okviru predavanja predstavila doživljanje življenjskih sprememb skozi naše notranje procese; skozi kognicijo, čustvovanje in spremljajočo energijsko komponento. Predstavila je tudi mehanizem sprejemanja novo nastale življenjske situacije in tehnike ohranjanja notranjega ravnovesja. Med poslušalci se je razvila debata predvsem v delu predavanja, ko jim je bila predstavljena prva in druga krivulja posameznikovega odziva na življenjsko spremembo. 

Prva prikazuje šest stopenj soočanja s travmo in jo lahko uporabimo tudi kot vpogled v razumevanje čustvenih odzivov na osebne travme in spremembe kot so na primer telesne poškodbe, težave v medsebojnih odnosih, finančne težave in podobno. Stopnje krivulje naj bi bile: šok, zanikanje, jeza, depresija, sprejetje in integracija. Udeleženci predavanja so si v tem delu med seboj lahko podelili različne osebne izkušnje in se opredelili, ali se z omenjeno krivuljo odzivov strinjajo ali ne. Predavateljica je na različnih točkah predavanja spodbujala udeležence k razmišljanju in k tem, da po želji podelijo svoje razmišljanje z drugimi, prav tako pa jih je povabila tudi k individualnemu pogovoru po predavanju v primeru, da kdo ne bi želel deliti svojih izkušenj pred drugimi poslušalci.

Špela Pungartnik