Interesne dejavnosti

DRUŠTVO PARAPLEGIKOV JUGOZAHODNE ŠTAJERSKE RAZSTAVLJA V PREBOLDSKI KNJIŽNICI

Od 5. julija do 2. avgusta 2022 je v Občinski knjižnici Prebold v času njene odprtosti na ogled razstava projekta »Občina Prebold po meri invalidov« o delovanju Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske, z naslovom »Kar me ovira, me motivira«.

Društvo, ustanovljeno leta 1979, je organizacijsko vključeno v Zvezo paraplegikov Slovenije in deluje na območju 33 občin Savinjske regije. Trenutno šteje 127 članov s predsednikom Matejem Lednikom. Združuje ljudi z boleznimi ali poškodbami hrbtenjače, ki nastanejo kot posledica prometnih, športnih, delovnih nesreč, padcev ali skokov v vodo. Deluje s poslanstvom zagotavljanja strokovne socialne pomoči in psihosocialne podpore članom pri njihovem vključevanju v družbo, s ciljem izvajati posebne socialne programe za gibalno ovirane osebe, ki so naravnani v smeri zadovoljevanja specifičnih potreb uporabnikov v njihovem bivalnem in socialnem okolju.

Posebni socialni programi društva zajemajo prevoze paraplegikov, področje športa in rekreacije, kompenziranje invalidnosti, interesne dejavnosti, kulturo in informativno dejavnost, osebno asistenco in pomoč na domu, gibanje »Še vedno vozim – vendar ne hodim«. »Bistven doprinos za razvoj in rast društva imajo ustvarjanje, marljivost in inovativnost naših članov. Danes lahko s ponosom in dvignjeno glavo pogledamo nazaj na prehojeno pot od ustanovnega občnega zbora, vse do današnjih dni.

Z rastjo števila članov pa rastejo tudi težave, ki so povezane z novimi življenjskimi okoliščinami, v katere so naši člani dobesedno potisnjeni v nekem trenutku življenja. Morda je ravno dejstvo, da nikoli več ne bomo mogli hoditi, nenehno dokazovanje, da smo lahko najmanj enakopravni državljani, velikokrat boj za pravice invalidov, pripomoglo k napredku društva in njegovi rasti,« je ob postavitvi razstave v knjižnici povedal Janez Hudej. Razstavne panoje je v prostor umestila Ina Mastnak, strokovna vodja osebne asistence.

Lea Felicijan, Foto: Darko Naraglav