Interesne dejavnosti

ZBOR ČLANOV V ŠEMPETRU

V soboto, 9.3.2019 smo se zbrali na rednem letnem zboru članov Društva paraplegikov JZ Štajerske v Šempetru v Savinjski dolini. Za leto 2018 je bilo predstavljeno poročilo o realizaciji programov in porabi finančnih sredstev, knjigovodsko poročilo, poročilo nadzornega odbora. Po predstavitvi programa dela in finančnega načrta za leto 2019 sta sledila razprava in potrditev. Višina članarine za leto 2020 ostaja nespremenjena in sicer 10 €.

Ob koncu uradnega dela sta predsednik društva, Janez Hudej in predsednik Zveze paraplegikov Slovenije, Dane Kastelic, odgovorila na vprašanja, ki so jih postavili člani društva. Prav tako je Dane Kastelic spregovoril o novosti letošnje obnovitvene rehabilitacije, ki naj bi se pričela v začetku meseca maja. Potekala bo v Zdraviliščih: Radenci, Laško in Domu zdravja na Pacugu. Delovanje in novosti v Domu zdravja Pacug je v nadaljevanju predstavila Urška Prešern.

Zveza paraplegikov Slovenije se je priključila k izvajanju projekta SOPA Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Omenjeni projekt je bil predstavljen tudi na današnjem zboru. Namenjen je osveščanju javnosti o pomenu varne rabe alkohola.

Slovenci še vedno veljamo kot narod mokre kulture, kar pomeni, da je alkohol sestavni del praznovanj, dopušča se celo prekomerno uživanje alkohola. Meja manj tveganega pitja alkohola naj bi bila pri moškemu ne več kot 2 merici na dan (1 merica = 1 dcl vina ali 2,5 dcl piva ali 0,3 dcl žganja), pri ženski pa ne več kot 1 merica na dan.

Namen zbora je seveda tudi druženje, katero je v današnjem času hitenja toliko boj dragoceno. Za prijetno vzdušje je poskrbela tudi naša glasbena skupina »Jože počas«. Ženske smo v dar prejele kvačkane pirhe Aktiva žensk in cvet, kar nam je zagotovo še dodatno polepšalo dan. Srečanja se je udeležilo 73 uporabnikov.

Martina Marcen

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (80 %) in Republika Slovenija (20%)