Interesne dejavnosti

IZLET V DOLINO SOČE

V ponedeljek 18. septembra je člane našega društva pot vodila na severozahod naše države, v dolino Soče, kjer smo si najprej v Kobaridu ogledali proizvodnjo medicinskih pripomočkov v tovarni TIK. Zbor udeležencev izleta je bil v jutranjih urah v prostorih našega društva v Celju. Po opravljenih formalnostih (registracija obiskovalcev, registracija uporabnikov in prevzem malice za na pot) smo se z dvema kombijema in tremi avtomobili odpeljali v Kobarid pred tovarno TIK. Tam nas je pričakala prijazna direktorica gospa Petra Borovinšek in njeni sodelavci. Zaželela nam je dobrodošlico, potem pa nam je uvodoma v avli tovarne predstavila zgodovino podjetja in opisala njihove trenutno najbolj aktualne proizvode.

Ustanovitev tovarne je bila posledica centralno planskega sistema v bivši Jugoslaviji. TIK, Tovarno igel Kobarid je ustanovil Okrajni ljudski odbor Tolmin dne 14. februarja 1951. Leta 1959 so pričeli izdelovati injekcijske igle za večkratno uporabo, kar je bil začetek proizvodnje medicinskih pripomočkov. Tudi ta tovarna je v času osamosvojitve Slovenije doživljala številne vzpone in padce, a jih je uspešno prestala zaradi učinkovitega prestrukturiranja proizvodnje. Danes se njihovi izdelki uporabljajo predvsem v humani medicini.

Glavne skupine izdelkov so:

  • Urologija (urinski katetri, urinske vrečke, razni priključki);
  • Respiratorna terapija (Aspiracijski katetri);
  • Gastroenterologija (različne sonde);
  • Ginekologija (Igla za punkcijo foliklov);
  • Veterina (Sistemi za odvzem krvi pri govedu ali drobnici, Intravenska kanila za konje, katetri za odvzem urina, čebelarska igla).

Proizvodnja naštetih produktov temelji na kakovosti in zanesljivosti izdelkov, ki so plod lastnega znanja oz. razvoja podjetja. Le tako jim uspe slediti ostrim zahtevam in pogojem, ki jih narekuje svetovni trg.  Poleg proizvodnega je TIK tudi razvojno podjetje, ki ponuja tehnološko napredne izdelke z visoko dodano vrednostjo, zato družba nenehno investira v modernizacijo lastne proizvodnje. Gospa direktorica je poudarila tudi pomen tovarne za sam kraj, ker daje kruh mnogim domačinom.

Največ zanimanja smo namenili izdelkom iz skupine Urologija. Predstavniki tovarne so nam poleg opisa postopka izdelave in obdelave katetrov, ki je v TIK-u edinstvena na svetu, predstavili tudi novo skupino katetrov z mehko konico v zeleni barvi. Posebej so izpostavili inovativne hidrofilne urinske katetre blagovne znamke Greencath, ki je po kvaliteti dobro prepoznana tako v Sloveniji kot drugje po Evropi. Po predstavitvi linije katetrov smo se razdelili v dve skupini. Vse torbice, nahrbtnike, fotoaparate in mobilne telefone smo morali pred vhodom v proizvodne prostore oddati zato, ker v teh prostorih zahtevajo visoko stopnjo čistoče. V sobi,  skozi katero vstopajo in izstopajo zaposleni v  proizvodnjo in v kateri je ločilna rumena črta med »čistim in umazanim«, smo se oblekli v sterilna oblačila, razkužili smo si roke in tudi dele naših invalidskih vozičkov. Proizvodnja, je bila zame osebno prava paša za oči.

Resnično se na vsakem koraku pozna visoka stopnja čistoče in visoka raven tehnologije izdelave TIKI-produktov, kar je nedvomno posledica nenehnega vlaganja v razvoj inovativnih izdelkov in posodobitev proizvodnje. Določeni segmenti proizvodnje oziroma izdelava nekaterih izdelkov je popolnoma  avtomatizirana, njihova vizija pa je, da bi avtomatizirali večino proizvodnje. Voden ogled proizvodnje je potekal od tistega dela, ko v stroje za izdelavo cevk in priključkov prihajajo iz zalogovnika različni plastični granulati, ki se po vnaprej pripravljeni tehnologiji spremenijo v katetre, sonde, igle, kanile itd, do zadnjih postopkov dela, ko izdelke pakirajo v kartonske škatle, ki gredo potem v sosednjo Italijo na sterilizacijo.

Zapleteni postopki izdelave medicinskih pripomočkov zahtevajo tudi ustrezno stopnjo usposobljenosti zaposlenih, zato se v tovarni nenehno zavzemajo tudi za razvoj lastnih kadrov. Po obveznem fotografiranju smo odšli v gostilno Jazbec na kosilo, ki so ga častili naši gostitelji. Topel obrok nam je po dolgi poti in ogledu tovarne resnično prijal. Po kosilu smo se odpravili proti Brezju, kjer smo si želeli ogledati znano romarsko cerkev, Baziliko Marije Pomagaj. Pot nas je vodila skozi Bovec v dolino Trente, na Vršič in v Kranjsko Goro. Zaradi dežja in spolzke ceste se je pot zavlekla, zato smo ogled cerkve zamudili.

Zahvaljujemo se podjetju TIK, direktorici Petri Borovinšek, Alenu, Tanji in ostalim zaposlenim, za njihovo prijaznost in gostoljubnost, nepozabno druženje, ogled proizvodnje in pogostitev. Posebej se zahvaljujemo tudi podjetniku Miču Ostojiću, ki je predlagal in organiziral ogled tovarne.

Hudej Janez